Arbetet för att hantera skyfall ligger efter

NYHET
Antalet skyfall likt de som tog minst 60 liv i västra Europa tidigare i år, och som placerade delar av Gävle under vatten tidigare i somras, förutspås öka enligt klimatexperter. Anders Wörman och Joakim Riml, forskare i vattendragsteknik, är två av flera experter vid KTH på översvämningar. De förklarar både hur översvämningar uppstår och vad man kan göra åt dem.
Sommaren häftiga regn på flera platser i Europa har ställt till det rejält. Exempelvis var skyfallet över Gävle i augusti massivt och på ett dygn kom det på vissa platser över 160 mm regn. En av anledningarna till att städer översvämmas är att dagvattensystemen inte är konstruerade för att svälja de enorma vattenmängderna.
Anders Wörman, professor i vattendragsteknik vid KTH, berättar att det regn som inträffade i Gävle förmodligen har en återkomsttid på långt över hundra år. Det vill säga att fram till dags datum så berättar statistiken att skyfallen sker färre än en gång vart hundrade år. Kommunerna har alltså inte designat ett system som kan hantera regnoväder av den här kalibern.

– Man kan lite cyniskt säga att översvämningar ingår i den kommunala designstrategin för dagvattensystemet. Människors förväntningar på samhällets skydd matchar inte de faktiska åtgärder som planeras och oftast utförs av kommuner, säger Anders Wörman.
Arbetet behöver påskyndas
Forskarkollegan Joakim Riml, universitetslektor vid KTH, fyller i att det sker ett kontinuerligt arbete med att klimatanpassa många städer, men både forskning och aktuella extrema väderhändelser indikerar att klimatet påverkas snabbare än vad man tidigare trott.
– Detta har inverkan på tidshorisonten och belyser vikten av att påskynda arbetet att förbereda våra städer för ett framtida klimat med mer frekventa extrema väderhändelser, säger Joakim Riml.
Hur ska kommuner och andra aktörer tänka runt framtida städers utformning? Det har funnits en del idéer om att exempelvis låta idrottsplatser och parker utgöra depåer som initialt kan ta upp stora regnmängder för att sedan sakta låta det sjunka undan. Enligt Anders Wörman är detta en politisk fråga och handlar om att väga risker mot varandra. Å ena sidan hur sannolik en översvämning är och de ekonomiska konsekvenserna av den i form av kostnader. Å andra sidan kostnaderna för att undvika översvämningar genom förebyggande arbete.
– Som jag har förstått görs i de bästa fall en seriös avvägning av kostnadsalternativen och används som underlag för att besluta om rimliga skyddsåtgärder mot översvämningar, säger Anders Wörman.
Skyfallsmodellering är en central del
Enligt Joakim Riml är det ett relativt bra kunskapsläge inom myndigheter och många kommuner om var en generell risk för översvämningar kan uppstå.

– Det förebyggande arbetet med att planera och implementera tekniska åtgärder för att hantera skyfall ligger dock en bit efter. Arbetet med skyfallsmodellering är en central del, både för att detaljanalysera vattnets flödesvägar och identifiera kritiska eller sårbara områden, men också för att simulera och utvärdera effekten av tekniska åtgärder, säger Joakim Riml.
Vad kan Sverige lära av andra länder när det kommer till att hantera översvämningar?
– Många länder har mer öppna kanaler för hantering av skyfall och inbyggda dammar som fördröjer avrinningen. I Sverige är dagvattensystemet nästan helt och hållet förlagt under mark, vilket försvårar utbyggnad och ger en mer tydlig begränsning av flödeskapaciteten, säger Anders Wörman.
Text: Peter Ardell
För mer information, kontakta Anders Wörman på 08 - 790 80 55 / worman@kth.se eller Joakim Riml på 08 - 790 86 84 / riml@kth.se.