Engagemang för miljön ger KTH hög placering i hållbarhetsrankning
KTH har placerat sig på 66:e plats globalt i den nyutgivna rankningen QS Sustainability 2025, tack vare höga betyg inom områden som hållbarhet, miljöforskning och anställningsbarhet.
Rankningen, som publiceras av QS World University Rankings, ger KTH totalt 90,2 poäng i år, en ökning från förra årets resultat på 86,2 poäng. Däremot utökades antalet universitet som utvärderades från 1 397 till 1 751, vilket innebar att KTHs placering faller från 58:e plats året innan.
Bland svenska lärosäten rankas KTH som fjärde bäst, efter Lunds, Uppsala och Göteborgs universitet.
KTH:s prorektor Mikael Lindström säger att förändringen i KTH:s placering och poäng kan spegla en ökande betoning på hållbarhet vid universitet världen över.
– Våra resultat understryker KTH:s roll som ett progressivt lärosäte som arbetar för samhällsutveckling och som erbjuder attraktiva möjligheter för studenter som värdesätter en utbildning med samhällsnytta, säger Mikael Lindström.
Han fortsätter berätta att en stark prestation i den här typen av rankningar visar att KTH aktivt bidrar till samhällsutmaningar, särskilt inom områden som hållbar utveckling, klimatförändringar och socialt ansvar.
– Det återspeglar en utbildning som innehåller många kurser och forskningsmöjligheter med fokus på hållbarhet, där studenter kan arbeta med verkliga problem och utveckla färdigheter som behövs för att möta dessa i framtiden.
QS-rankningen bedömer universitetens sociala och miljömässiga påverkan, inte bara som utbildnings- och forskningsinstitutioner utan också som stora arbetsgivare med hållbarhetsutmaningar i sin dagliga verksamhet.
KTH fick särskilt höga betyg (99,7 av 100) för Environmental Impact, en kategori som bedömer hur väl universitetet strategiskt och operationellt arbetar mot en miljömässigt hållbar framtid. Denna kategori tittar på huruvida lärosätet har åtagit sig att minska sin miljöpåverkan och om det har kunnat visa på resultat. Poängen baseras på data från alumner, verksamhet och policyer, personalens uppfattningar samt rapportering och styrning.
KTH fick även 94,4 av 100 i kategorin Good Governance, som bedömer demokratiska processer för att utse universitetsledningen, öppet och dokumenterat beslutsfattande samt en jämnare maktfördelning, inte bara hos ledningen utan också inom hela organisationen, inklusive studenterna.
Även inom social påverkan fick KTH höga betyg, bland annat:
Jämställdhet 89,6
Kunskapsutbyte 92,5
Utbildningspåverkan 83
Anställningsbarhet och möjligheter 92,2
Hälsa och välbefinnande 99,2
Text: David Callahan