Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Covid-sjuka tillfrisknar snabbare med ny behandling

Grafisk bild med coronavirus och symboler för olika metaboliska aktivatorer.
Behandling med metaboliska aktivatorer reducerar återhämtningstiden för covid-19-patienter, enligt en ny studie.
Publicerad 2021-07-01

Metaboliska aktivatorer kan förkorta tiden för tillfrisknande med hela 3,5 dagar för patienter med mild till moderat covid-19, enligt en svensk-brittisk studie publicerad i Advanced Science.

Forskarna fann även att behandling med metaboliska aktivatorer bidrog till förbättrad leverstatus och lägre inflammationsnivåer, vilket påvisades med hjälp av inflammationsmarkörer.

Fas III i den kliniska studien, som utfördes av forskare vid Science for Life Laboratory på KTH i Stockholm i samarbete med Sahlgrenska akademin i Göteborg och King’s College London, visade att tillfrisknandet för patienter med milda till moderata covid-19-symptom förkortades med 3,5 dagar när de fick en kombination av metaboliska aktivatorer bestående av nikotinamidribosid (NR), L-serin, N-acetyl-L-cystein (NAC) och L-karnitintartrat.

 Alla fyra aktivatorer har till uppgift att förbättra mitokondriefunktionen. Resultaten av studien bygger på rön från kliniska data från fas II. 

I en randomiserad, placebokontrollerad, dubbelblind fas III-studie på Umraniye Teaching and Research Hospital vid University of Health Sciences i Istanbul fördelades 309 patienter slumpmässigt i två grupper på 3:1-basis, för behandling med metaboliska aktivatorer respektive placebo. Patienterna fick antingen kombinationen av aktivatorer eller placebo två gånger om dagen i 14 dagar och deras kliniska status utvärderades dagligen per telefon.

– Våra fas III-data visar att metaboliska aktivatorer avsevärt förbättrar återhämtningen, leverhälsan och markörer för inflammation hos patienter med covid-19, säger huvudförfattaren av studien Adil Mardinoglu, som är professor på KTH och King’s College samt forskare på Science for Life Laboratory.

– Dysfunktionella mitokondrier anses ha en negativ inverkan på sjukdomsförloppet hos covid-19-patienter, och det är mycket glädjande att studien visar att denna kombination av metaboliska aktivatorer bidrar till att avhjälpa symptomen för drabbade patienter, säger han.

Studien genomfördes i samarbete med Stockholmsbaserade ScandiBio Therapeutics AB och ChromaDex (NASDAQ:CDXC) från Kalifornien, som tillhandahöll en av de fyra ingredienserna (nikotinamidribosid) inom ramen för ChromaDex External Research Program (CERP).

Tillsammans med den strategiska samarbetspartnern Viscoran (Turkiet) har en ansökan om godkännande av läkemedlet lämnats in till det turkiska hälsoministeriet.

Text: David Callahan

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-07-01