Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hon ansvarar för miljardvärden i fastighetsbranschen

Johanna Skogestig framför husfasader i storstad
Att satsa på hållbarhet är ett vinnande koncept genom svåra tider på fastighetsmarknaden, enligt Vasakronans vd Johanna Skogestig. – Vasakronan håller en miljömässigt hög profil, vi har bland annat skapat en takpark med växter i centrala Stockholm, där vi filtrerar regnvatten som vi spolar med i byggnadens toaletter, berättar hon.
Publicerad 2022-08-24

Vasakronans samlade fastighetsvärde ligger på närmare 200 miljarder kronor, men vd Johanna Skogestig oroas inte av att branschen står inför tuffare tider.
– Jag är inte så orolig. Vasakronan är en långsiktig investerare med en stark balansräkning och stabila ägare. Visst kan marknadsläget bli tuffare, men det är ofta i osäkra tider som möjligheter uppstår för den som är rätt positionerad, säger hon.

Storbolaget Vasakronan äger kommersiella fastigheter i Sveriges fyra största städer. Där ingår bland annat Sergelhusen, Garnisonen, fyra av de fem Hötorgsskraporna och Kista Tower.
– Andra prestigebyggnader är Läppstiftet i Göteborg, Triangeln i Malmö och Uppsala Science Park, berättar KTH-alumnen Johanna Skogestig med en dialekt som hon själv kallar ”avslipad värmländska”.

Hon flyttade till Stockholm från Sunne i Värmland 1994, för att plugga lantmäteri, samhällsbyggnad och fastighetsekonomi på KTH. Nu, 28 år senare, leder hon ett av Sveriges största fastighetsbolag.
Framtidens stadsbild påverkas enligt henne framför allt av att hållbarhetsfrågorna växer i betydelse.
– Att värna om miljön påverkar hur och var vi bygger, vilket byggnadsmaterial vi väljer och hur effektivt husen används.

Hur kommer Vasakronan som hyresvärd att klara situationen med rusande elpriser?
– Sedan 2018 har vi jobbat för att halvera vår totala elförbrukning, och nu är vi halvvägs mot målet. Det gynnar oss i ett läge med höga energipriser.

För att sänka energiåtgången har Vasakronan styrt över laddning av elbilar i fastigheterna till tider på dygnet då annan elförbrukning är som lägst.
Och tack vare digitaliseringen finns även möjlighet att koppla upp alla system i Vasakronans hus, så värme och kyla kan styras på ett enklare sätt.

Johanna Skogestig i en trappa med ljusramper på sidorna
– En sak som tilltalar mig med att jobba med fastigheter är att få vara med och påverka stadsutvecklingen och investera i något som kommer att stå kvar under lång tid, säger Johanna Skogestig.

Dessutom återvinns värme från kylanläggningar, bergvärme används och solceller anläggs på hustaken.
– Ungefär hälften av alla våra tak har försetts med solceller och vi äger en hel solcellspark i Uppsala.

Trots hotande lågkonjunktur och ökat hemarbete förutspår Johanna Skogestig att hyresgäster och kundföretag fortsatt kommer att söka sig till centralt belägna kontor i storstäderna – inte minst eftersom cityläget lockar arbetskraft.

– De allra flesta ser att kontoret är viktigt för sammanhållningen på företaget och att det är ett bra verktyg för att behålla och rekrytera talanger. Därmed ökar kraven på att arbetsplatsen ska ha har rätt läge med goda kommunikationer, nära spårtrafik.
– Många företag drar hellre ner på yta och kvadratmeter för att kunna jobba nära citykärnorna och centralstationerna.

Eftersom Vasakronan ägs av AP-fonderna går avkastningen tillbaka till Sveriges pensionärer. Givet det tunga ansvaret, vad ser du som viktigaste åtgärden för att lotsa bolaget genom tider av inflationsproblem och räntehöjningar?
– I den löpande verksamheten fokuserar vi på det vi kan påverka – våra projekt, vårt kunderbjudande och driften av våra hus. Än så länge ser vi ingen effekt på hyresmarknaden eller hos våra kunder.
– Det återstår att se hur våra hyresgäster kommer att påverkas av en eventuell lågkonjunktur. Som fastighetsbolag vill man alltid undvika vakanser, för de påverkar kassaflödet allra mest, säger Johanna Skogestig.

– Man ska ha respekt för vad som händer på marknaden nu. Men vi står väl rustade jämfört med många andra i ett oroligt marknadsläge. Jag ser också fördelar i att intressanta möjligheter uppstår för oss när priserna sänks för fastigheter som tidigare sett dyra ut från vår horisont.

Text: Katarina Ahlfort
Foto: Gustav Kaiser

Johanna Skogestigs framgångstips till KTH-studenter

  • Fundera på vilka ämnen du tycker är kul, vilka dina styrkor är och välj kurser utifrån det. Det man tycker är roligt tenderar man att göra lite bättre. Detsamma gäller val av jobb. Det ska vara roligt på jobbet. Snabbaste sättet att göra karriär är alltid att göra ett bra jobb och med rätt chef kommer det att ta dig framåt.
  • Jag hamnade på Lantmäteri och Samhällsbyggnad av en slump. Jag visste inte exakt vad jag ville jobba med utan valde den linje som jag tyckte hade mest intressanta kurser. Jag tyckte kombinationen av matte, ekonomi och juridik verkade kul.
  • Våga testa dig fram och planera inte alltför långt framåt. Hetsa inte upp dig över framtiden, se till att vara ”här och nu” och leverera på det du gör nu. Det enda vi vet säkert är att vi inte vet exakt hur framtiden blir. Släpp tanken på att hålla en fast linje, ta istället in ny information, utvärdera efter hand och var nyfiken.
     
Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-08-24