Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

KTH och Elekta stärker samarbete inom medicinteknik

Två personer på en terrass
I den avsiktsförklaring som undertecknats av Anders Söderholm, rektor (t v) och Jonas Bolander, tf VD för Elekta (t h) ingår i det systematiska samarbetet bland annat att stärka Stockholmsregionen som nav för medicinteknisk kompetens.
Publicerad 2025-05-15

KTH och Elekta stärker och fördjupar sitt samarbete inom innovation, forskning och utbildning på det medicintekniska området. Genom undertecknandet av en avsiktsförklaring tas samarbetet till en än mer strategisk och systematisk nivå.

Elekta är ett ledande internationellt företag inom hälsosektorn, som tillverkar mjukvara och utrustning framförallt för strålbehandling av cancer med huvudkontor i Stockholm.

– Som ett ledande tekniskt universitet känns det mycket bra att utveckla vårt samarbete och få jobba med de bästa inom medicinteknik där vi ser en rad gemensamma aktiviteter framför oss, sade rektor Anders Söderholm i samband med signeringen av den avsiktsförklaring MOU, (Memorandum of Understanding) som undertecknades den 14 maj.

Ett av flera gemensamma mål är att bidra till att ytterligare stärka Stockholmsregionen som ett globalt nav för kunskap, innovation och forskning inom medicinteknik, kompetensutveckling och bidra till bättre hälsovård och stärka strålterapiområdet ytterligare.

– Det här är en unik möjlighet med stor potential. Kompetensförsörjning, innovationskraft och att få fram ny teknologi på området är flera viktiga delar där vi på sikt också kan lyfta cancervården i Sverige och ta tillbaka en position som världsledande. I slutändan är det vad medicinteknik handlar om – att hjälpa människor i nöd, sade Jonas Bolander, tillförordnad VD på Elekta.

Elekta och KTH har samarbetat på en rad olika sätt genom åren bland annat i form av olika utbyten och i olika projekt. Men genom avsiktsförklaringen ska man ta samarbetet ännu en nivå genom exempelvis fler utbyten av såväl kompetens som kunskap, gemensamma forskningsansökningar och industridoktorander.

Nästa steg är nu att inventera pågående samarbeten, ta fram goda exempel för nya initiativ och en strategi för det fortsatta arbetet.

Från KTH:s sida leds arbetet av Niclas Roxhed, professor och föreståndare för det tvärvetenskapliga forskningscentret MedTechLabs  - där KTH, Karolinska Institutet och Region Stockholm ingår, samt samverkansledare Rebecca Hollertz. 

Överenskommelsen mellan KTH och Elekta löper över tre år från signeringen den 14 maj.

Text: Jill Klackenberg
Foto: Magnus Glans

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2025-05-15