Ny ordförande värnar en fri akademi

Johan Sterte är KTH:s nye styrelseordförande sedan 1 maj. Han arbetar för närvarande som landshövding i Västmanland och har en lång och omfattande bakgrund inom sektorn.
– Jag fick ett erbjudande som var omöjligt att säga nej till. Jag är väldigt glad och hedrad. Det passar bra med min bakgrund.
Johan Sterte är civilingenjör i kemiteknik i botten och har under sin karriär varit rektor för tre olika universitet; Växjö, Luleå Tekniska och Karlstad. Han var också i hög grad ansvarig för att Linneuniversitetet kom till. Han är dessutom en rutinerad styrelseledamot. Han har suttit i fyra olika styrelser inom högskolesfären och i fyra olika roller – som rektor, prorektor, lärarrepresentant och extern ledamot.
Vad kommer du att bidra med till KTH?
– Jag vill läsa på och sätta mig in i KTH:s organisation och verksamhet lite mer först. Men min uppgift blir ju främst att stötta och kanske komplettera rektor och vara en diskussionspartner när det gäller KTH:s utveckling. Jag har också ett stort kontaktnät inte minst inom teknikområdet som kan komma väl till användning.
Vad ser du som en viktig fråga för sektorn som helhet?
– Att vi måste slåss för den akademiska friheten som just nu är ganska utsatt både nationellt och internationellt. Bra forskning är inte möjlig utan spelrum för fria tankar, rörlighet och nyfikenhet. Jag citerar gärna Linné och hans syn på världens akademier som ”de lärdes republik”.
Hur ser du på forskarnas arbetsmiljö i dag?
– Jag har under mina nästan 20 år som rektor alltid hävdat att universiteten borde få en större andel forskningsanslag direkt och tror att det skulle vara gynnsamt för forskarnas vardag och verksamhet.
Text: Jill Klackenberg