Till innehåll på sidan

KTH avancerar i THE-ranking

Flagga med KTH:s emblem, i förgrunden grenar med höstfärgade löv.
KTH når sin högsta ranking sedan 2016 i den senaste mätningen från THE World University Rankings. (Foto: David Callahan)
Publicerad 2022-10-12

KTH rankas som 155:e bästa lärosäte i världen i THE World University Rankings. Det är ett avancemang med ungefär 50 placeringar eller mer jämfört med förra året och är KTH:s högsta placering sedan 2016.

Porträtt på Sigbritt Karlsson.
Sigbritt Karlsson, KTH:s rektor.

KTH:s rektor Sigbritt Karlsson  förklarar årets avancemang på rankingen med förbättringar inom forskning och undervisning, och med ett starkare fokus på citeringar och samhällspåverkan.

– Rankingen visar att KTH är ett internationellt framgångsrikt universitet som attraherar både studenter och forskare, säger hon.

Inom EU rankas KTH som 42:a och i Sverige på fjärde plats. Förra året rankades KTH totalt på plats 201–250 i THE:s ranking.

THE rankar universiteten, sammanlagt över 1600, utifrån indikatorer inom fyra områden: undervisning, forskning, kunskapsöverföring och internationalisering.

Ökad medvetenhet

KTH har avancerat inom områdena forskning och undervisning – som står för 90 procent av rankingresultatet – och särskilt inom citeringar och samhällspåverkan.

– Den stora förändringen är vårt fokus på att utveckla frågor inom citering, påverkan och internationella samarbeten. Forskarna har blivit mer medvetna i rankingfrågor och det är roligt att se att det har gett resultat, säger Sigbritt Karlsson.

Ryktesmätningar inom undervisning och forskning har också stark inverkan på rankingen.

– KTH har många riktigt bra forskare och ett systematiskt förhållningssätt till rekrytering av forskare, både nationellt och internationellt. KTH attraherar även några av de bästa internationella studenterna, säger Sigbritt Karlsson.

Internationell bakgrund

Samtidigt påpekar hon att THE:s ranking inte speglar hela av bilden av områden som KTH är framstående inom. Exempelvis internationalisering där KTH tappat poäng jämfört med förra året. Sigbritt Karlsson menar att rankingpoängen inte återspeglar den internationella bakgrunden hos studenter och fakultet på KTH.

För att avancera ytterligare i ranking behöver KTH fortsatt arbeta än mer systematisk och strategiskt inom frågor om publicering och samhällspåverkan, enligt KTH:s rektor.

 – Internationella samarbeten och nya akademiska partners är en viktig del som vi behöver fokusera på.

Text: David Callahan

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-10-12