Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Storsatsning på trådlösa kommunikationssystem

Kvinna använder mobiltelefon
KTH leder två forskningsprojekt när Vetenskapsrådet storsatsar på 6G. Foto: Daria Nepriakhina/Unsplash
Publicerad 2024-12-06

Vetenskapsrådet beviljar 104 miljoner till fyra forskningsprojekt om sjätte generationens trådlösa system. Av dessa ska KTH leda två projekt som tillsammans har fått beviljats 52 miljoner.

porträttfoto Emil Björnson
Emil Björnson.

Svenska regeringen önskar stärka Sveriges forskning och innovation inom trådlösa kommunikationssystem. För att lyckas med det behövs välutvecklade forskningsmiljöer. Det är också en av anledningarna till att KTH får leda två av de fyra forskningsprojekt Vetenskapsrådet önskar satsa på inom 6G .

– Detta viktiga anslag kommer stärka KTH:s forskning inom resurseffektiva mobilnät, decentraliserat lärande och antennteknik, genom samarbete inom KTH och med andra universitet, säger Emil Björnson, forskare vid KTH.

Han leder en av de två projekten på KTH. Det andra leds av Oscar Quevedo-Teruel, båda tillhörande Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS), en av fem skolor vid KTH.
 

porträttfoto Oscar Quevedo Teruel
Oscar Quevedo Teruel.

Björnsons projekt kommer att titta på hur framtidens 6G-nät ska organiseras och fungera för att leverera den höga kommunikationsprestanda som framtidens AI-drivna realtidstjänster kräver, men med minimal energiförbrukning och kostnad.
 
Quevedo-Teruels projekt kommer fokusera på utvecklingen av hållbara och energieffektiva integrerade antenner för 6G.
 
KTH är också medsökande till ett tredje projekt som leds av Linköpings universitet. Chalmers tekniska högskola leder det fjärde projektet.

Bidraget från Vetenskapsrådet förväntas användas under åren 2025–2028.
 
Text: Sturle Hauge Simonsen