Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Suganya tar hem hållbarhetskunskaper till Indien

Porträttfoto på Suganya Senthil Kumar
Hur digitalisering kan användas för att stödja en hållbar utveckling är något Suganya Senthil Kumar tagit med sig.
Publicerad 2021-08-25

För ett år sedan började hon på internationella masterprogrammet Sustainable Production Development på KTH i Södertälje. Nu för Suganya Senthil Kumar vidare de kunskaper hon fått för att använda i familjeföretaget hemma i Indien.

Suganya Senthil Kumar kom till Sverige 2018 tillsammans med sin make, som fått jobb på Scania. Med en kandidatexamen i elektroteknik i botten hade hon jobbat ett antal år i sin fars företag nära Chennai i den södra indiska staten Tamil Nadu. Ett företag som tillverkar elsystem till bilar, som underleverantör till Volvo och andra tillverkare.

Att komma till Sverige såg hon som en möjlighet att expandera familjeföretagets verksamhet här. Först undersökte hon förutsättningarna för företaget och sedan sökte hon in på masterprogrammet Sustainable Production Development på KTH i Södertälje.

– Jag behövde bygga upp mina kunskaper inom det området och det var därför jag valde det programmet, säger Suganya Senthil Kumar.

Mindre företag i Indien satsar på hållbarhet

I Indien är det inte så mycket fokus på hållbarhet i de större produktionsföretagen. Men samtidigt kräver kunder och andra intressenter i allt större utsträckning högre transparens när det gäller miljö och sociala frågor, konstaterar hon.

– Det gör att de mindre företagen satsar på att utvecklas inom det här området. Så jag tänkte att de kunskaper jag får genom studier här kanske kan hjälpa vårt familjeföretag.

Sista kursen innan sommaren masterprogrammet Sustainable Production Development handlade om hållbar utveckling i nya industriföretag. Hur hållbarhet och standardisering kan implementeras i små och medelstora företag redan från början. Det och hur digitalisering kan användas för att stödja en hållbar utveckling är något Suganya Senthil Kumar tagit med sig och för vidare till familjeföretaget.

– Jag tipsar min far om kunskaper jag fått och hur han kan implementera dem i verksamheten, säger hon.

KTH Södertäljes starka industrikoppling ett plus

Det faktum att utbildningen på KTH i Södertälje har en så stark koppling mellan akademin och industrin tycker hon är mycket positivt. Studenterna på utbildningen har fått möjlighet att träffa flera företag – inte bara Scania och Astra Zeneca, utan även några mindre företag.

– Det är särskilt intressant att höra hur de använder lean production för att understödja hållbar utveckling i produktionen. I Indien ligger fokus på lean-systemet som sådant, säger Suganya Senthil Kumar.

Forskning och utbildning inom hållbar produktion på KTH, tycker hon. Hon tycker också att det är en stor skillnad att plugga i Sverige jämfört med hur det är i Indien.

– I Indien är det ett stort avstånd mellan studenter och lärare. Här är det inte så. Du kan prata öppet med lärarna om vad du behöver och då fokuserar de på det. Det underlättar lärandet, säger Suganya Senthil Kumar.

Text: Håkan Soold

Fakta

Suganya Senthil Kumar

Gör nu: Påbörjar andra och sista året på internationella masterprogrammet Sustainable Production Development på KTH i Södertälje i höst. Parallellt jobbar hon på ett företag inom prototyputveckling i Stockholm. ”Jag vill bygga upp ett nätverk, så det är en bra start för mig.”

Tidigare utbildning: Kandidatutbildning i elektroteknik från Anna University, Chennai, Tamil Nadu, Indien.

Ålder: 33 år.

Bor: I Mölnbo utanför Södertälje.

Familj: Make som just nu är föräldraledig med parets ettåriga dotter.

Drivkrafter: Det som driver henne är hur man kan utveckla produktionen i företag i en hållbar riktning.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-08-25