Till innehåll på sidan

Superbiograf för vetenskap slår upp portarna

Illustration med interiör av Tekniska museet.
I mitten av Wisdome finns den klotformade domen av trä med den senaste visualiseringstekniken och där publiken omsluts av 3D-projektioner i 360 grader. (Foto: Tekniska museet)
Publicerad 2023-11-22

Om ett par veckar öppnar Tekniska museet sin största satsning någonsin på vetenskapskommunikation – visualiseringscentret Wisdome Stockholm. KTH har bidragit med teknik som museibesökarna även ska få lära sig mer om.

Porträtt på Alberto Lazzarotto.
Alberto Lazzarotto.

På lördag 9 december öppnas portarna till det spektakulära visualiseringscentret som ska förvandla komplex vetenskap till hisnande visuella upplevelser för besökarna. Flera ledande science center, universitet och forskningsmiljöer har samverkat för att baka ihop teknik med vetenskap och utforskat nya sätt för lärande.

Och det är inte bara de visuella upplevelserna på den gigantiska bioduken, kupolen, och den arkitektoniska byggnaden som är i framkant.

Även klimatanläggningen är av senaste snitt: 10 borrhål i marken, avancerad styrteknik samt mängder av sensorer optimerar byggnadens förbrukning av värme och kyla. Här har forskare på KTH haft en ledande roll i projektet.

– Vi har varit med som tekniska experter vid de geotermiska installationerna och övervakningen av systemen, säger KTH-forskaren Alberto Lazzarotto  som arbetat tillsammans med Tekniska museet och värmepumpstillverkaren Nibe i projektet under två och ett halvt år.

Tanken är att besökarna ska kunna lära något även av byggnadens klimatanläggning – hur mycket värme eller kyla anläggningen använder vid varje given tidpunkt, temperaturen i marken, vid vilken temperatur värme respektive kyla levereras och hur mycket el som behövs för att driva värme- och cirkulationspumparna i systemet.

– Vi ska hjälpa till att föreslå hur man kan visa upp datan från anläggningen. Det är ett imponerande projekt med många tekniska utmaningar.

Parallellt med bygget pågår ett europeiskt forskningsprojekt på Wisdome Stockholm som Alberto Lazzarotto är involverad i. Forskarna ska ta fram mer effektiva lösningar för bergvärme, och KTH:s bidrag handlar om att utveckla ett kontrollsystem.

I Sverige samarbetar flera partners tillsammans med aktörer i Europa, och slutmålet är att hitta effektivare uppvärmningssystem och minska beroendet av fossila bränslen.

Text: Anna Gullers

Spektakulär visualisering och tänjda gränser för trä

Illustration av byggnad med kupolformat rum och böljande taklinje

Sittplatser: 100

Konstruktion: Taket är ett böljande rutnätssystem i fem lager av träbalkar som når en spännvidd på 48 meter utan pelare.

Visualisering: ”Bioduken” är en 2,5 ton tung kupol av aluminium perforerad med 52 miljoner små hål, och har en bildyta på 308 kvadratmeter och omsluter publiken 360 grader. Sex laserprojektorer med 8K-upplösning och ett 10.1-ljudsystem sammankopplas med 14 kraftfulla datorer och starka grafikkort för att skapa 3D-upplevelser.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2023-11-22