Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

”Svensk konsensus är en otrolig kraft”

Äldre man i glasögon.
Göran Sandberg, är en av KTH:s hedersdoktorer 2025. (Foto: KAW/Magnus Bergström)
Publicerad 2025-04-14

För Göran Sandberg, nestor inom svensk forskningsutveckling, är utan tvekan den absolut viktigaste frågan inom universitetssfären just nu kompetensförsörjningen.
– Om du kommer från Karesuando eller Timbuktu spelar ingen roll – vill du forska på ett svenskt universitet ska man kunna göra det. Världen är full av talanger och dem ska vi locka till Sverige, säger han, som just blivit hedersdoktor på KTH.

Under sin tid som verkställande ledamot i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har Göran Sandberg varit med och startat en rad stora, strategiska forskningsprogram som exempelvis Wallenberg Wood Science Center, AI-programmet WASP, kvantprogrammet WACQT och forskningscentrat SciLifeLab.

Eller som det står i motiveringen till hedersdoktoratet:

”Med en sällsynt förmåga att identifiera relevanta vetenskapliga områden, skapa tvärvetenskapliga samarbeten samt främja samarbete mellan universitet, industri och övriga samhället har han haft en avgörande roll för forskningen på KTH.”

– I de stora satsningarna har ju universiteten själva fått ansvaret för att bygga programmen. Det har fungerat väldigt bra. Svensk konsensus kan vara väldigt jobbig, men när man väl kommer överens är det en otrolig kraft, säger Göran Sandberg och tillägger:

– Konkurrensen är stor i en utsatt värld, kan verka lite larvigt att tjafsa inom Sverige då.

Säkra en öppen debatt

Med tanke på det oroliga omvärldsläget och hur förutsättningarna för amerikansk forskning tycks förändras dag för dag säger han:

– Det är fruktansvärt med denna nedmontering. Att locka hit amerikanska forskare är en sak, men jag tror att vi ska inrikta oss snarare på dem som hade tänkt studera vidare eller forska i USA och som kommer från andra länder i stället.

Även om den tekniska forskningen är helt avgörande för Sverige så vill han ändå slå ett slag för humaniora och samhällsvetenskaplig utbildning och forskning.

– Den kompetensen är otroligt viktig för utvecklingen av den offentliga förvaltningen, demokratin och att säkra en öppen debatt. Annars står vi oss slätt.

Mest stolt är han nog över Wallenberg Academy Fellows, en satsning på unga forskare så att de kan forska i lugn och ro på lång sikt.

"Lite förvånande"

– Vi har gett 261 unga forskare möjlighet att fördjupa sig i sin forskning. Mest glädjande är att 40 procent är kvinnor, säger han och berättar att han slås av, när sitter med vid intervjuerna ibland, vilken bred kompetens de har.

– De är så otroligt kompetenta, tack gode gud att jag inte behöver konkurrera med dessa talanger om tjänster och anslag, jag skulle vara fullständigt chanslös.

Och på den klassiska frågan om hur det känns säger han:

– För en biolog och botaniker att bli hedersdoktor på ett tekniskt universitet känns det jäkligt bra - och lite förvånande.

Namn: Göran Sandberg
Ålder: 69 år
Familj: Fru, fem barn och elva barnbarn
Från CV:t: Professor i fysiologisk botanik, rektor för Umeå universitet, verkställande ledamot för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, byggt flera stora strategiska forskningsprogram som WASP, WISE, Wallenberg Wood Science Center
På nattduksbordet: Hockeykalendern – är barnsligt och allomfattande sportintresserad
Dröm för mänskligheten: Att alla barn ska få utbilda sig
Aktuell som: Hedersdoktor vid KTH

Text: Jill Klackenberg ( jillk@kth.se )

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2025-04-14