Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Uwe Bornscheuer utsedd till hedersdoktor på KTH

Man i skjorta.
Professor Bornscheuers banbrytande forskning spänner över flera områden. Foto: Greifswalds universitet
Publicerad 2025-04-11

Uwe Bornscheuer, professor på Greifswalds universitet, har blivit utsedd till hedersdoktor på KTH. Han hedras för sin strävan att förena kemi och bioteknologi för att möta globala utmaningar och driva industrin i en mer hållbar riktning.

KTH utser hedersdoktorer som gjort betydelsefulla insatser för samhället och främjat universitetets verksamhet. Uwe Bornscheuer har varit en viktig samarbetspartner för KTH i över två decennier och bidragit till gemensamma publikationer, utbildning och vetenskapliga utbyten.

– Jag är väldigt nöjd över att bli utnämnd till hedersdoktor. Det är ett utomordentligt erkännande av min vetenskapliga gärning och mitt mångåriga samarbete med KTH, säger Uwe Bornscheuer.

Professor Bornscheuers banbrytande forskning spänner över flera områden, från enzymdesign för att bryta ner plast, organisk syntes, lipidmodifiering och maskininlärningsmetoder för proteindesign.

Återvinning med enzymer

Han började arbeta enzymtillämpningar i organisk syntes när han var doktorand i början av nittiotalet. Under sin tid som postdoktor i Japan och under sin habilitering i Stuttgart, Tyskland, blev han intresserad av mikrobiologi, molekylärbiologi och datormodelleringsmetoder. Sedan 1999 har Uwe Bornscheuer varit professor vid universitetet i Greifswald, Tyskland.

– En av våra senaste vetenskapliga framgångar är upptäckten av de första enzymerna som kan användas för att återvinna plasten polyuretan. Vi hoppas att detta ska bidra till att lösa problemet med plastavfall, säger Uwe Bornscheuer.

Det finns flera sätt att återvinna plast: mekaniskt (genom att mala materialet i små bitar och använda dessa för att tillverka nya (bensinbaserade) polymerer), med kemiska metoder eller, på senare tid, med enzymer. Kemisk och enzymatisk återvinning fungerar i princip på samma sätt, genom att polymeren bryts ned till sina grundläggande molekyler, monomerer, men att göra detta med enzymer är mycket mer energieffektivt. Tricket är att hitta rätt enzymer för den specifika polymeren och förbättra dem.

– Det här är enzymer som har en helt annan funktion i naturen. Polymerer uppfanns av kemister för ungefär hundra år sedan, men den naturliga evolutionen tar miljontals år. Vi har upptäckt de här enzymerna och nu måste vi göra dem mer effektiva med hjälp av våra metoder för enzymdesign, säger Uwe Bornscheuer.

Stolt över sina studenter

Med en exceptionell akademisk produktion på över 600 vetenskapliga artiklar, ett H-index på 100 och mer än 50 patent är Uwe Bornscheuer ett typexempel på vetenskaplig excellens och genomslagskraft. Han är mycket stolt över sina prestationer och över de mer än 80 doktorander som han har varit mentor för genom åren.

– Jag är mest stolt över de många doktorander som har tagit examen under min handledning, plus alla de studenter och postdoktorer som jag har haft nöjet att handleda genom åren, säger Uwe Bornscheuer.

Text: Jon Lindhe ( jlindhe@kth.se )

Uwe Bornscheuers fem tips till doktorander

  1. Välj ett ämne som intresserar dig, även om problemen är svårlösta.
  2.  Delta på internationella konferenser för att bredda din kunskap, men framför allt för att skapa ett nätverk med kollegor för utbyte och samarbete.
  3. Håll ögonen öppna och utforska forskningsteman som (i viss mån) ligger utanför din kärnkompetens.
  4. Se till att välja en forskargrupp (och en uppmuntrad handledare) med ett livligt arbetsklimat.
  5. Skjut inte upp publiceringen av dina resultat, det är viktigt för din framtida karriär och för att få finansiering till nya och spännande projekt.
Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2025-04-11