Till innehåll på sidan

Erik, Byggteknik och design 180 hp

Erik studerar Teknik och ekonomi 180 kp på KTH med inrikning Byggteknik och design. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Erik. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Erik, Byggteknik och design 180 hp

Fakta

Namn: Erik
Ålder: 21 år
Utbildning: Teknik och ekonomi 180 kp på KTH med inrikning Byggteknik och design
Från: Gällivare

Kontakta Erik

Intervju med student

Erik går Teknik och ekonomi 180 hp på KTH med inrikning Byggteknik och design och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Erik heter jag! Jag är en 21 år gammal norrlänning från Gällivare som läser första året på högskoleingenjörsutbildningen inom Byggteknik och Design. Jag läser mina kurser på KTH Campus på Valhallavägen, men har under min första termin studerat i Flemingsberg då jag gick KTH:s öppna ingångsprogram för högskoleingenjörer, Teknik och Ekonomi.

Berätta om din väg till KTH!

– Att jag skulle börja plugga på KTH var verkligen ingen självklarhet för en vilsen norrlänning som mig. Efter min teknikutbildning på gymnasiet var jag fortfarande osäker på vad jag ville bli när jag blir ”stor”. Därför provade jag på att plugga till ekonom i Umeå under ett år. Jag insåg att det inte riktigt var för mig, därför bestämde jag mig för att åter söka mig till en teknisk utbildning och då blev KTH en självklarhet. Jag ville prova på storstadslivet samt att en examen från KTH ser otroligt snyggt ut på CV:t. Jag var fortfarande osäker på vilken typ av ingenjör jag ville bli. Därför valde jag KTH:s öppna ingångsprogram för högskoleingenjörer där vi läste ekonomikurser första terminen samtidigt som vi fick information om alla olika utbildningar man kunde välja till hösten. Där hittade jag Byggteknik och design, vilket jag studerar idag.

– Eftersom jag aldrig hade planerat att börja plugga i Stockholm stod jag inte i någon bostadskö och därför antog jag att hitta lägenhet skulle vara omöjligt. Då lärde jag mig att andrahandsmarknaden i Stockholm är väldigt bra, och om man är villig att exempelvis vara inneboende någon månad får man tag på en studentlägenhet tills slut.

Hur är din utbildning?

– Att studera Byggteknik och design ger dig en bred insyn i hela byggsektorn, dessutom erbjuder KTH dig möjligheten att fördjupa dig i ett specifikt område som intresserar dig mest sista året. Att komma in i högskoletempot är mest troligt den största utmaningen du kan möta när du börjar på KTH, men tillsammans med dina lärare och vänner är ingenting omöjligt. Ser man till att lämna in sina arbeten i tid och hänger med enligt plan kommer man att klara skolan.

– Högskoleingenjör inom Byggteknik och design på KTH kan vara krävande, men möjligheterna som ges är enorma, både inom Sverige samt internationellt, då programmet använder flera internationella byggsystem som används världen över. KTH har dessutom många studenter som väljer att plugga utomlands, där de flesta på utbildningen väljer att plugga i Singapore, Tjeckien, Australien och Danmark.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Första tiden på KTH kan vara tuff för många, här tjatar inga lärare att du ska lämna in dina uppgifter utan allting är ens eget ansvar. Många försöker sätta upp studietiden som ett heltidsjobb där man pluggar under vanliga arbetstider åtta timmar om dagen och kan ta det någorlunda ledigt på helgerna och kvällarna. Sätter man den tiden och pluggar brukar man klara sig. Vi på Byggteknik och design har en egen byggnad där vi sitter och pluggar, vilket ger oss en väldigt bra gemenskap inom programmet. Alla pushar och stöttar varandra så man kommer aldrig vara ensam i detta.

– Någonting som är unikt med att leva ett studentliv är att man kommer väldigt nära många andra studenter. Ni sitter alla i samma båt med en begränsad studentbudget och sliter tillsammans för att få godkänt på kurserna. Dessutom finns det massor av aktiveter man gör som student när man inte pluggar såklart. Alla olika sektioner styr ihop sittningar och andra evenemang som är otroligt roliga, men om man vill komma ifrån studentlivet ett tag så ligger KTH trots allt i Stockholm där aktiviteterna är oändliga.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag är fortfarande osäker på vad jag vill bli när jag tar examen från KTH. Ena dagen är det konstruktör, andra dagar är det projektledare eller egenföretagare. Möjligheterna man får med en ingenjörsexamen från KTH är enormt stora, vilket innebär att jag fortfarande har tid att bestämma mig under studiernas gång och hitta vad som passar mig bäst.

Läs mer

Byggteknik och design 180 hp

Teknik och ekonomi 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04