Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Olika vägar in till KTH

Undrar du om det är svårt att komma in på KTH? Kom ihåg att antagningspoängen till utbildningarna varierar från år till år. Om du saknar behörighet eller är orolig om dina betyg kommer räcker behöver det inte stoppa dig. Det finns många olika vägar in på KTH, både vad gäller att bli antagen men också att välja rätt utbildning. På denna sida kan du läsa några studenters tankar om sin väg in på KTH.

KTH Campus.

Det finns olika vägar in till KTH - studenten Maha tipsar

Maha, KTH-student.
Maha, KTH-student.

– När jag sökte till KTH sökte jag in via mina gymnasiebetyg, men detta är inte det enda sättet utan det finns fler vägar. En andel som tas in på de olika programmen baseras på resultat av högskoleprovet . Jag själv skrev aldrig högskoleprovet, men nu i efterhand kanske jag ångrar lite att jag inte valde att skriva det i och med att provet kan öppna upp fler möjligheter.

Tekniskt basår

– På gymnasiet läste jag naturvetenskapsprogrammet med inriktning natur och detta gjorde mig behörig till ingenjörsutbildningarna på KTH. Har du inte gått en naturvetenskaplig eller teknisk gymnasielinje kan du få behörighet till KTH:s ingenjörsutbildningar genom att söka in till Tekniskt basår . Där får du läsa motsvarande kurser till fysik 1-2 samt matte 3-5. Alla ingenjörsprogram på KTH reserverar platser för studenter som har läst basåret, du får alltså en extra chans att bli antagen på din drömutbildning och det är möjligt att gå basåret även om du redan är behörig.

Välj inriktning senare 

– Jag visste att jag ville läsa en civilingenjörsinriktning men var länge osäker vilken inriktning som passade mig bäst och därför funderade jag på Öppen ingång . Programmet finns just till för de som inte riktigt vet vad för typ av civilingenjör de vill bli. Du får under första året läsa kurser som är gemensamma för de allra flesta civilingenjörsprogram samt tid till att bekanta dig med de olika programmen. I slutet på första året görs valet av inriktning och du fortsätter då från årskurs 2 på det valda programmet. På det sättet har man ett extra år för att lära sig mer om de olika utbildningarna på KTH innan man bestämmer sig vad som passar en bäst och ändå tar man examen efter fem år, precis som alla andra. Alla civilingenjörsutbildningar reserverar platser i årskurs två till dem som börjat på Öppen ingång.

– Öppen ingång 300 hp startar på höstterminen. Sedan finns också Teknik och ekonomi 180 hp  som startar på vårterminen, där du väljer inriktning efter första terminen. Du väljer en inriktning mellan KTH:s olika högskoleingenjörsprogram.

Arkitektprovet 

– För dig som vill bli arkitekt men är osäker om gymnasiebetygen och/eller resultatet från högskoleprovet räcker till är Arkitektprovet  ett ytterligare sätt att konkurrera om en plats på KTH:s arkitektutbildning.

Matematik- och fysikprovet

– Sist men inte minst har vi Matte- och fysikprovet . Detta prov kan du skriva för att konkurrera om platser på flertalet ingenjörsprogram. Provet ges vid ett tillfälle under våren där du testas inom matte och fysik. Provet är på en rätt hög nivå men klarar man det har man faktiskt rätt bra chanser att bli antagen på några av KTH:s mest populära program. KTH erbjuder även förberedande kurser  för just matematik- och fysikprovet som är webbaserade så att man kan gå dem i sin egen takt.

– För att summera det hela är det inte kört om betygen inte räcker till eller om den tekniska behörigheten saknas, utan det finns flera olika vägar som kan leda in en på drömutbildningen.

Har du funderingar kring basåret?

Kontakta våra studenter med dina frågor. De svarar gärna!

Celine och Ebba, KTH-studenter.

Intervju med studenter som gått basåret

– Jag älskade att gå Tekniskt basår. Det var utmanande och samtidigt skönt att veta att jag hade en garantiplats på KTH som väntade. Jag läste basåret på KTH Flemingsberg och gillade det verkligen.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-09-27