Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Högskoleingenjör vs civilingenjör?

Vad är skillnaden på en högskoleingenjör och civilingenjör? Det har med längden på utbildningen och graden av teori och praktiska tillämpningar att göra.

Högskoleingenjör vs civilingenjör? Studenter som pluggar tillsammans på campus.

Skillnaden mellan civilingenjör och högskoleingenjör

Högskoleingenjör vs civilingenjör? Evelina, KTH-student svarar!
Evelina, KTH-student.

– Högskoleingenjör vs civilingenjör? Den största skillnaden är att högskoleingenjörsprogrammen är 3 år och civilingenjörsprogrammen är 5 år. Inom civilingenjörsprogrammen ingår det därför att du väljer ett mastersprogram inför årskurs 4 och 5. När jag sökte in till KTH var jag osäker vilket som skulle passa mig bäst, det jag främst tvekade på var att fem år till av plugg efter gymnasiet kändes långt, och därför lockade högskoleingenjörsprogrammet till en början.

Projektfokus eller teoretiskt fokus

– En ytterligare skillnad är att högskoleingenjör generellt fokuserar mer på projekt och praktiska tillämpningar jämfört med civilingenjör som är något mer fokuserat på det teoretiska under de första tre åren. För min del var det ett bra alternativt, då jag trivdes mycket med att tillämpa det jag lärt mig i olika projekt och även att projekten hade ett fokus på riktiga frågeställningar inom näringslivet. Programmet var därför mer anpassat för en snabb övergång i arbetslivet.

Läs en masterutbildning – om du vill forska i framtiden

– En ytterligare skillnad är om du vill fortsätta inom forskning och genomföra doktorandstudier, så kräver det att du läst en mastersutbildning. Om du vet att du vill doktorera efter din utbildning så är det därför smart att välja civilingenjör då en master ingår i programmet.

Går det att ändra sig?

– När jag väl blev färdig med högskoleingenjörsprogrammet insåg jag att jag ville inrikta mig inom energi och miljöhållet mot kemiteknik, och därför sökte jag in till mastersprogrammet i kemiteknik för energi och miljö. Allt som allt blev det därför en femårig utbildning för mig ändå, men det krävde att jag sökte in mastersprogrammet med mina betyg från kandidaten. Med det sagt är det inte omöjligt att ändra sig och lägga till en mastersutbildning antingen på KTH, eller på något annat universitet efter din högskoleingenjörsutbildning.

– Fem år totalt sett går fort av egen erfarenhet, så är du osäker vad du vill och eventuellt vill forska i framtiden kan därför civilingenjör vara ett bra val. Om du istället vill ut i näringslivet snabbt, är högskoleingenjör ett utmärkt alternativ!

Vad gör egentligen en ingenjör och vad kan man göra efter sin utbildning?

Detta är frågor som Lilian ställer till några av studenterna på KTH. Vi får höra svar från studenter som läser till såväl civilingenjör och högskoleingenjör som arkitektur.

Inblick i vad en ingenjör gör

Ingenjörer arbetar med allt från design, till marknadsföring och produktion och finns inom olika branscher, utbildningsnivåer och specialiseringar. 

Läs mer 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-04-23