Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Studera utomlands

Om du läser ett program på KTH kommer du ha flera möjligheter att studera utomlands som en del av din utbildning. Det är en unik chans för dig att få nya kunskaper, spetsa ditt CV, växa som person och få vänner för livet. En tredjedel av KTH:s studenter väljer att spendera en del av sin studietid utomlands.

Bild på gatan Haji lane i Singapore

Topp 10 - Hit åker flest KTH-studenter

 1. Frankrike
 2. Schweiz
 3. Singapore
 4. USA
 5. Italien
 6. Kina (inkl. Hongkong och Taiwan)
 7. Spanien
 8. Nederländerna
 9. Portugal
 10.  Japan

KTH samarbetar med över 200 universitet världen över

Som student på KTH har du bra förutsättningar för utlandsstudier och det finns en mängd olika alternativ. Här är några:

 • Utbytesstudier, som är den vanligaste formen av utlandsstudier, innebär att du under en eller två terminer byter ut dina kurser på KTH mot kurser vid ett av de över 200 universitet världen över som KTH samarbetar med. Du kan välja bland många bra lärosäten runt om i Europa, Asien, Nord- och Sydamerika, Australien och Afrika. Det finns något för alla smaker! Du kan åka på utbytesstudier från och med årskurs 3.
 • Ett annat alternativ är att göra projektarbeten utomlands. Det kan du göra i princip var som helst i världen, så länge du har en bra idé om vad du vill göra och säkerhetsläget i landet tillåter.
 • Vill du studera utomlands men endast vara iväg en kortare tid? Flera av KTH:s samarbetspartners erbjuder intensivkurser som varar i några veckor, exempelvis sommarskolor. Dessa kurser kan ge en bra försmak för hur det är att studera utomlands.

De internationella möjligheterna varierar mellan programmen. Exempelvis kan utbytesstudier passa bättre vissa terminer än andra beroende på program. Programmen har även olika universitet som du kan söka till. Information om vilka utlandsmöjligheter som erbjuds för de program du är intresserad av hittar du på KTH:s studentwebb.

Läs mer om utlandsstudier på Studentwebben

Dubbelexamen

Flera av KTH:s civilingenjörsprogram erbjuder möjlighet till dubbel examen, så kallad dubbeldiplom, med vissa universitet. Det innebär att du förlänger dina studier med en eller två terminer för att ta en examen både från KTH och utbytesuniversitetet. Att läsa dubbeldiplom är en utmaning, men till skillnad från ett vanligt utbyte kommer du ses som en "riktig" student på båda universiteten.

Läs mer om dubbelexamen på Studentwebben

Studera i ett låg- eller medelinkomstland

Vill du arbeta med projekt som kan göra skillnad i lokalsamhällen? Som KTH-student kan du göra ditt projektarbete i ett låg- eller medelinkomstland, exempelvis i Afrika, Asien eller Latinamerika. Som hjälp kan du få stipendium via KTH Field Studies. Du kan även åka på utbyte till något av KTH:s partneruniversitet i Afrika via KTH Global Development Hub. Då läser du kurser på universitetet och arbetar med ett projekt kopplat till en lokal samhällsutmaning, som exempelvis kan handla om vattenförsörjning eller kommunikationsteknik.

Läs mer om att studera i ett låg- eller medelinkomstland på Studentwebben

KTH-NOC Singapore

Är du intresserad av entreprenörskap och sugen på att kombinera en utbytestermin i Singapore med praktik på en startup? KTH erbjuder ett unikt utbytesprogram med National University of Singapore (NUS) som kallas KTH-NOC Singapore. Programmet består av både praktikplats på ett startup-företag och kurser inom entreprenörskap på NUS Business School.

Läs mer om KTH-NOC Singapore på Studentwebben

William berättar om utlandsstudier på KTH

Se studenten William prata om vilka utbytesmöjligheter som finns på KTH.

Studenter och alumner med utlandsstudier

De internationella erfarenheter och språkkunskaper som dina utlandsstudier ger är ovärderliga på arbetsmarknaden och kommer med största säkerhet öppna upp dörrar för en mer spännande karriär. Läs intervjuer och ta reda på vad nuvarande och tidigare studenter tycker om sina utlandsstudier.

Iva, utbytesstudier.

Iva pluggade i Colombia och Australien

Iva pluggade både i Colombia och Australien under sina studier inom Energi och miljö

Vad var det bästa med att studera utomlands?

– Det bästa med att plugga utomlands är att man tar vara på en unik möjlighet och utmanar sig själv vilket gör att man utvecklas och växer otroligt mycket. Sedan är det såklart jättekul också! Man träffar och lär känna personer från alla möjliga delar av världen, reser och upptäcker fantastiska platser och gör coola saker.

Hur tror du att din utbytestid kommer att hjälpa din karriär?

– Att åka på utbyte tror jag signalerar att man är öppensinnad, flexibel och nyfiken som människa vilket värderas högt hos många företag. Under mitt MFS-projekt i Colombia fick jag testa på att utveckla ett simuleringsprogram för solceller och faktiskt implementera det på plats. Under arbetsintervjuer pratar jag faktiskt mer om mitt MFS-projekt än någon annan arbetslivserfarenhet.

Utbyte: Våren 2019 i Leticia, Colombia för att göra ett Minor Field Studies (MFS) samt ett utbyte under våren 2020 i Perth, Australien
Utbildning:  Energi och miljö 300 hp

Rutvika, utbytesstudier.

Rutvika tog en utbytestermin i Holland

Rutvika tog en utbytestermin i Holland och jobbar idag som Development group manager på Hilti AG i Lichtenstein.

Vad var det bästa med att studera utomlands?

– Den kulturella mångfalden! Jag lärde känna människor från hela världen. Vi gjorde mycket som är typiskt för Holland men delade även med oss av våra egna kulturer. Ett starkt minne är hur vi firade midsommar i Delft. Det var hela köret; vi gjorde en midsommarstång, band blomsterkransar, dansade och sjöng ”Små grodorna”. Det blev mycket uppskattat.

Hur har din utbytestid hjälpt dig i din karriär?

– Hilti, där jag arbetar, är en mycket internationell arbetsplats och de flesta av mina kollegor är från andra länder än Lichtenstein. Under utbytestiden fick jag lära mig att förstå och anpassa mig till en ny kultur och den erfarenheten har varit en stor fördel att ha med sig. Globaliseringen är en viktig aspekt för många företag då de arbetar mer internationellt och har medarbetare runt om i världen.

Utbyte: Utbytestermin på tekniska universitetet, TU Delft, i Holland
Utbildning:  Farkostteknik 300 hp