Till innehåll på sidan

Studera utomlands

Är utlandstudier något som lockar dig? Att studera utomlands är en unik chans att utan extra kostnader spetsa sitt CV, upptäcka världen, växa som person och få vänner för livet. En tredjedel av de studenter som har tagit examen från KTH har spenderat en del av sin studietid utomlands.

Bild på gatan Haji lane i Singapore

Topp 10 destinationer för utbytesstudier

 1. USA
 2. Singapore
 3. Frankrike
 4. Australien
 5. Schweiz
 6. Italien
 7. Japan
 8. Kina, Hong Kong och Taiwan
 9. Nederländerna
 10. Spanien

Missa inte Utlandsbloggen där KTH-studenter på utbyte berättar om hur det är att plugga utomlands.

Som student på KTH har du bra förutsättningar för utlandsstudier och det finns en mängd olika alternativ.

 • Utbytesstudier, som är den vanligaste formen av utlandsstudier, innebär att du under en eller två terminer byter ut dina kurser på KTH mot kurser vid ett av de över 200 universitet världen över som KTH samarbetar med. Det gör att du kan välja att plugga i en europeisk småstad, på tropiska breddgrader eller i en multinationell storstad. Det finns alternativ som passar alla!
 • Sommarkurser är en annan möjlighet. Då studerar du utomlands några veckor under sommaren. Ett antal partneruniversitetet i Europa och Asien erbjuder den möjligheten.
 • Ett annat alternativ för utlandsstudier som många väljer är att göra sitt examensarbete eller något projektarbete utomlands.

De internationella möjligheterna varierar mellan programmen. Information om vilka utlandsmöjligheter som erbjuds för de program du är intresserad av finns på respektive programs sida.

Läs mer om utlandsstudier

Dubbelexamen

Som student på de flesta av KTH:s civilingenjörsprogram kan du som en särskild form av utbytesstudier studera för en dubbel examen, även kallat dubbeldiplom.

Läs mer om dubbelexamen

Språk och global kompetens

Språklig och kulturell kompetens är framgångsfaktorer i många yrken och efterfrågas särskilt av exportindustrin och större företag och organisationer. KTH har tagit fram ett kurspaket som i kombination med utlandsstudier resulterar i ett certifikat för global kompetens.

Läs mer om certifikat i global kompetens

KTH International Buddy Program

Som student och adept i KTH International Buddy Program erbjuds du en unik möjlighet att få en lokal mentor under dina utlandsstudier.

Läs mer om KTH International Buddy Program

William berättar om utlandsstudier på KTH

Se studenten William prata om vilka utbytesmöjligheter som finns på KTH.

Studenter och alumner med utlandsstudier

De internationella erfarenheter och språkkunskaper som dina utlandsstudier ger är ovärderliga på arbetsmarknaden och kommer med största säkerhet öppna upp dörrar för en mer spännande karriär. Läs intervjuer och ta reda på vad nuvarande och tidigare studenter tycker om sina utlandsstudier.

Iva, utbytesstudier.

Iva pluggade i Colombia och Australien

Iva pluggade både i Colombia och Australien under sina studier inom Energi och miljö

Vad var det bästa med att studera utomlands?

– Det bästa med att plugga utomlands är att man tar vara på en unik möjlighet och utmanar sig själv vilket gör att man utvecklas och växer otroligt mycket. Sedan är det såklart jättekul också! Man träffar och lär känna personer från alla möjliga delar av världen, reser och upptäcker fantastiska platser och gör coola saker.

Hur tror du att din utbytestid kommer att hjälpa din karriär?

– Att åka på utbyte tror jag signalerar att man är öppensinnad, flexibel och nyfiken som människa vilket värderas högt hos många företag. Under mitt MFS-projekt i Colombia fick jag testa på att utveckla ett simuleringsprogram för solceller och faktiskt implementera det på plats. Under arbetsintervjuer pratar jag faktiskt mer om mitt MFS-projekt än någon annan arbetslivserfarenhet.

Utbyte: Våren 2019 i Leticia, Colombia för att göra ett Minor Field Studies (MFS) samt ett utbyte under våren 2020 i Perth, Australien
Utbildning:  Energi och miljö 300 hp

Rutvika, utbytesstudier.

Rutvika tog en utbytestermin i Holland

Rutvika tog en utbytestermin i Holland och jobbar idag som Development group manager på Hilti AG i Lichtenstein.

Vad var det bästa med att studera utomlands?

– Den kulturella mångfalden! Jag lärde känna människor från hela världen. Vi gjorde mycket som är typiskt för Holland men delade även med oss av våra egna kulturer. Ett starkt minne är hur vi firade midsommar i Delft. Det var hela köret; vi gjorde en midsommarstång, band blomsterkransar, dansade och sjöng ”Små grodorna”. Det blev mycket uppskattat.

Hur har din utbytestid hjälpt dig i din karriär?

– Hilti, där jag arbetar, är en mycket internationell arbetsplats och de flesta av mina kollegor är från andra länder än Lichtenstein. Under utbytestiden fick jag lära mig att förstå och anpassa mig till en ny kultur och den erfarenheten har varit en stor fördel att ha med sig. Globaliseringen är en viktig aspekt för många företag då de arbetar mer internationellt och har medarbetare runt om i världen.

Utbyte: Utbytestermin på tekniska universitetet, TU Delft, i Holland
Utbildning:  Farkostteknik 300 hp