Till innehåll på sidan

På jakt efter de bästa antikropparna

Sophia Hober, professor i molekylär bioteknik på KTH.
Sophia Hober, professor i molekylär bioteknik på KTH. Foto: Peter Ardell
Publicerad 2020-09-21

Forskare vid CBH ska utvärdera de antikroppar som bildas vid covid-19. Syftet är att finna de som är bäst på att skydda oss mot det nya coronaviruset.

I våras utvecklade forskare från KTH, Karolinska Institutet och Danderyd sjukhus en ny testmetod som användes på 2 149 anställda vid Danderyds sjukhus. Då visade det sig att 19 procent av dem hade antikroppar mot det nya coronaviruset. När fas två av samma studie nu genomgåtts har 92 procent av de testade åter lämnat blodprov, och 82 procent av de som hade antikroppar mellan februari och april har fortfarande mätbara nivåer.

Studien visar att det finns en koppling mellan vissa specifika covid-19-symptom och mängden kvarvarande antikroppar. Det stora frågan för forskarna nu är vad det faktiskt betyder att det finns antikroppar i blodet. Sophia Hober, professor i molekylär bioteknik på CBH-skolan, berättar att hon och kollegorna nu utvecklar en testmetod för att se om antikropparna verkligen neutraliserar viruset.

– För att viruset ska kunna infektera en människa måste det ta sig in i den mänskliga cellen. Varje virus har ett antal ytor som kan koppla upp sig till celler, och det antikropparna gör är att de ansluter sig till dessa virusytor och blockerar den möjligheten. Vi ska nu studera hur många människor som har antikroppar som gör det jobbet bra och förhindrar att viruset göra människor sjuka, säger Sophia Hober.

Läs hela Peter Ardells intervju med professor Sophia Hober på KTH.se

Kontakta Sophia Hober på 08 - 790 87 94 / sophia@biotech.kth.se

Innehållsansvarig:webmaster@cbh.kth.se
Tillhör: Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)
Senast ändrad: 2020-09-21