Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 38
-
Möt Emil Björnson, ny professor på EECS
Emil Björnson nybliven professor i trådlös kommunikation på avdelningen för kommunikationssystem, grattis till din nya tjänst! Och grattis till utmärkelsen IEEE fellow!
-
Grattis Mihhail Matskin!
Vi har pratat med Mihhail Matskin, vars artikel "Locality-Aware Workflow Orchestration for Big Data" skriven i samarbete med norska kollegor vid SINTEF och NTNU har utsetts till bästa konferensbidrag på MEDES 2021-konferensen, om forskningen bakom vinsten och samarbete över nationsgränser.
-
Cyrille Artho ny föreståndare för CASTOR
Cyrille Artho är ny föreståndare för forskningscentret CASTOR Software Research Centre. Han har bott i Japan i 11 år, där han har arbetat med analys av nätverksmjukvara och testning tillsammans med mjukvarusäkerhet. På fritiden gillar han att springa i skogen nära KTH.
-
Effektiv trådlös kommunikation kan skynda på utvecklingen av självkörande bilar
I ett samarbete med Princeton University görs självkörande bilar säkrare och mer energieffektiva med hjälp av maskininlärning i trådlösa mobilnät. Tillsammans med experter inom maskininlärning och trådlös kommunikation arbetar KTH:s postdoc José Mairton Barros Da Silva Júnior med ett projekt som ska påskynda utvecklingen av säkra och pålitliga autonoma fordon.
-
Användning av AI och visualisering ger kunskapsinsikter
Hur kan AI bli ett verktyg i utbildningen av nya hjärnkirurger? Och kan operationssalar bli mer sterila med hjälp av visualisering? Mario Romeros forskning är både mångfacetterad och ofta överraskande.
-
Benoit Baudry om sina år som föreståndare för CASTOR
Benoit Baudrys mandatperiod som föreståndare för CASTOR Software Research Centre har avslutats. Vi har pratat med honom om hans fyra år på jobbet.
-
Två dagar om det senaste inom mjukvara
CASTOR Software Days gick av stapeln den 31 augusti till 1 september på KTH Nymble. Konferensen samlade mjukvaruforskare, ingenjörer och studenter med diskussioner om det allra senaste inom teknologi, utmaningar inom design av mjukvarusystem och mjukvarudefinierade nätverk.
-
Höjd trovärdighet i AI-genererad information
Ett nytt databashanteringssystem för grafer är under utveckling på KTH. Med hjälp av grafteknologi i kombination med artificiell intelligens (AI) skulle systemet kunna hjälpa till med att planera allt från sjukvård till smarta städer med en inbyggd funktion av tillit.
-
Nytt masterprogram i hållbar digitalisering
Stor efterfrågan från både studenter och personal på KTH har gjort att det nya masterprogrammet inrättats i rekordfart. Nu är det öppet för ansökan med studiestart i augusti 2024.
-
Två vinster till Avdelningen för programvaruteknik och datorsystem
Vi pratade med Daniel Lundén och Hamid Ghasemirahni som båda nyligen har belönats för sin forskning.
-
Studenter hackade bilar – häpnadsväckande resultat
Hur skulle du känna om någon annan enkelt kunde låsa upp din bil upp utan nycklar? Det visade sig vara fullt möjligt när studenter på civilingenjörsprogrammet i datateknik hackade bilar.
-
28 idéer ska locka nya studenter
En ny satsning med 28 färdiga idéer för gymnasieprojekt syftar till att väcka intresse för tekniska studier. Blivande studenter uppmuntras att skriva om sociala robotar, hjärnfunktion, dataanalys och cybersäkerhet.
-
KTH-forskare lyckades hitta läcka i krypto grafisk algoritm
Det behövs nya och bättre metoder för att skydda känsliga uppgifter från hackare. Det är den slutsats som KTH-forskare drog när de lyckades bryta en implementering av CRYSTALS-Kyber, en kvantdatorsäker algoritm som anses vara motståndskraftig mot kvantdatorattacker.
-
Studenter fick crash course i katastrofmedicin
Packa sår, bära skadade personer och teaterblod hör inte till en dataingenjörs vardag. Men för studenterna som utvecklar ett spel för att utbilda i taktisk medicin kan det vara så. I alla fall för en dag.
-
Nytt verktyg reducerar felrapportering i Java-kod
SORALD åtgärdar regelbrott som uppkommit i SonarQube, ett av de mest populära analysverktygen inom statisk kodning.
-
Fyra koder som kan forma framtiden inom energi och cancervård
Forskare på KTH ska under fyra års tid optimera fyra programkoder som kan komma att förändra framtiden för oss alla. Det handlar bland annat om att kunna förstå hur en maskin för fusionsenergi skulle kunna utformas, designa nya maskiner för cancerbehandling och förstå hur plasma beter sig i rymden för att kunna förutse väder bättre. Och det är bråttom om Europa ska hinna före USA, Japan och Kina.
-
Konstinstallation på campus visualiserar grundläggande kommando inom mjukvara
Under 2022 Nobel Week Lights, en årlig ljusfestival som äger rum under Nobelveckan, lanserade KTH ett konstverk som heter un|fold, som fångar rikedomen i ett enkelt mjukvarukommando.
-
Nobel i Afrika diskuterar vetenskapens förutsägbarhet
Nobelsymposiet "Predictability in Science in the age of AI" samlar ledande experter inom AI och vetenskap. Ett huvudtema kommer att vara att ta reda på gränserna för Big Data-metoden.
-
Forskare kan minska den globala energiförbrukningen för datacenter
Forskare har upptäckt ett sätt att minska strömförbrukningen i datacenter avsevärt. De ladda ner beräkningar genom att konvertera särskilda typer av nätverkskort till processorer.
-
Så syns EECS på ForskarFredag
Fredagen den 30 september är det dags för ForskarFredag på Vetenskapens Hus. Representanter från EECS kommer att tävla i presentationsteknik, föreläsa om sväljbara mikrosystem och presentera studenters projekt skapade inom avancerad grafik och elektroteknik.
-
Prisbelönad forskning om algoritmer
Jan van den Brand utsågs till vinnare av 2021 EATCS Distinguished Dissertation Award av EATCS DDA Committee, med sitt Paper: Matrix Algorithms and Applications in Convex and Combinatorial Optimization. Handledare: Danupon Na Nongkai.
-
KTH-forskare bakom genombrott som kan halvera datahallarnas energiförbrukning
Forskare vid KTH har funnit ett sätt att bättre ta tillvara kraften hos världens internetservrar. Genom att samordna datatrafiken har de lyckats höja hastigheten i både beräkningar och dataöverföring. Nu har deras programvara potentialen att halvera energiförbrukningen i varje datahall.
-
Att förstå det obegripliga i AI gjorde Stefan till vinnare
Forskning om att förstå den oförklarliga anledningen till att AI fungerar så bra gav Stefan Neumann Heinz Zemanek Award. Priset delas ut vartannat år för utmärkta examensarbeten inom området informatik och närliggande områden.
-
Prisad av Google för sin forskning inom cybersäkerhet
"Vårt forskningsresultat visar hög potential att påverka miljontals användare genom att upptäcka säkerhetsbrister i faktiska applikationer." Musard Balliu har fått ett pris av Google Research Scholar Program, som fokuserar på att finansiera forskning i världsklass utförd av forskare i sin tidiga karriär. Vi har pratat med honom om hans forskning inom cybersäkerhet och vad detta betyder för honom.
-
Kan hjärnan ta tillvara användbar information och ignorera oljud?
Tänk dig att du befinner dig på en stadion och rapporterar. Det är bullrigt och du vill inte att det ska höras när du sänder intervjun med en spelare. Skulle det inte vara bra om vi då automatiskt kunde slå på eller av mikrofonen baserat på informationen t.ex. spelarintervju istället för buller.
-
Projekt från EECS ökar trafiksäkerheten
Vi pratade med Dilian Gurov om hans Vinnova-finansierade projekt "AVerT2: Automated Verification and Testing" – ett samarbete mellan KTH och Scania – som ska bidra till att öka trafiksäkerheten. Läs mer om Dilians forskning och om projektet i intervjun på den engelska sidan.
-
Forskare avslöjar hemligheten bakom hjärnans arbetsminne
Nya insikter från hjärnforskningen kan leda till utvecklingen av artificiell intelligens med kognitiva förmågor som liknar människans.
-
Ny teknik ökar noggrannheten och effektiviteten i probabilistisk programmering
Att programmera är en tidskrävande och felbenägen uppgift. Forskare på KTH föreslår en automatiserad teknik som avlastar utvecklare från manuella processer.
-
Data som är tillgänglig - trots server och nätverksfel
En programvara utvecklad av KTH har gjort det enklare att bygga molntjänster och som är mer tolerant mot fel. – Jag ville göra fel-toleranta system enkla att bygga och använda, till skillnad från vad dessa system ofta anses vara, säger Harald Ng, doktorand på KTH.
-
Kraftsamling för ett cybercampus
Det finns en stor kompetensbrist inom cybersäkerhetsområdet i Sverige. Något som fått Pontus Johnson, professor på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet att tillsammans med ett flertal aktörer, bland annat Försvarsmakten, börja kraftsamla för ett cybercampus.
-
Hyllad för sitt arbete inom cybersäkerhet
Gunnar Karlsson från Avdelningen för Nätverk och Systemteknik har nyligen mottagit Högkvarterets förtjänstmedalj från Försvarsmakten för sitt engagemang i utbildningen av cybersoldater och specialistofficerare.
-
Frustration över parkeringsböter ledde till innovation
En frustration över parkeringsböter ledde till en innovativation: En parkeringsapp som läser skyltar och talar om vad som gäller så du slipper få böter. Nu siktar KTH studenterna Maximillian Claesson och Zakarias Hedefalk mot Europa.
-
AI i kodning prisas för påverkan
Länge var kodning manuell men 2009 kom Martin Monperrus, professor i programvaruteknik på KTH, och hans team på att inbyggd AI skulle kunna hjälpa till att ge förslag. Det verktyget har förändrat vardagen för miljoner programvarutvecklare.
-
Emil är KTH:s första cybersäkerhetsingenjör
Efter sin masteruppsats om beteendemässig biometri tar nu Emil Lantz examen som KTH:s första cybersäkerhetsingenjör. – Det känns väldigt bra att gå i mål, säger han.
-
Ny lösning inom cybersäkerhet minskar energiförbrukningen signifikant
Genom att förflytta beräkningar för komplexa cybersäkerhetsanalyser till nätverksacceleratorer kan man minska energiförbrukningen med över 30 gånger. Det är en viktig pusselbit när den globala internettrafiken hela tiden ökar, vilket kräver allt mer energi för bearbetning. – Det indikerar en övergång mot mer hållbara metoder, säger Mariano Scazzariello, postdoktor på KTH.
-
Utvecklar intuitiva verktyg för molekylära simuleringar på kraftfulla datorer
Med målet att leverera öppen källkod som ska kunna användas av vem som helst runt om i världen fick Parallelldatorcentrum (PDC) nyligen ett genombrott man väntat på nämligen att kunna skapa kod för kvantkemi på grafikprocessorer (GPU:er). – Det vi ser är ett konceptuellt bevis för att den utarbetade algoritmen fungerar, säger Patrick Norman, föreståndare på PDC.
-
Så stoppar du cyberattacker med honungsfällor
I det ständigt föränderliga landskapet av cyberkrigföring krävs innovativa strategier för att försvara sig mot människokontrollerade cyberattacker. En nyligen genomförd studie av studenter vid KTH fördjupar sig i cyberförsvar och fokuserar uttryckligen på placeringen av fällor som är utformade för att vilseleda potentiella angripare – så kallade honeypots. Denna undersökning syftar till att kasta ljus över cyberrymdens mest effektiva försvarsstrategier.
-
Humor - en viktig ingrediens i mjukvaruutveckling
Humor och kulturella influenser spelar en viktig roll i de flesta mänskliga relationer och så även i mjukvara. Deepika Tiwari, doktorand vid KTH, upptäckte detta när hon tillsammans med sina handledare Benoit Baudry och Martin Monperrus, professorer i programvaruteknik, började studera om humor och kulturella referenser förekom i olika programvaruprojekt.