Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 21

  • Prisbelönad forskning om algoritmer

    Jan van den Brand utsågs till vinnare av 2021 EATCS Distinguished Dissertation Award av EATCS DDA Committee, med sitt Paper: Matrix Algorithms and Applications in Convex and Combinatorial Optimization. Handledare: Danupon Na Nongkai.

  • 28 idéer ska locka nya studenter

    En ny satsning med 28 färdiga idéer för gymnasieprojekt syftar till att väcka intresse för tekniska studier. Blivande studenter uppmuntras att skriva om sociala robotar, hjärnfunktion, dataanalys och cybersäkerhet.

  • Två vinster till Avdelningen för programvaruteknik och datorsystem

    Vi pratade med Daniel Lundén och Hamid Ghasemirahni som båda nyligen har belönats för sin forskning.

  • Så syns EECS på ForskarFredag

    Fredagen den 30 september är det dags för ForskarFredag på Vetenskapens Hus. Representanter från EECS kommer att tävla i presentationsteknik, föreläsa om sväljbara mikrosystem och presentera studenters projekt skapade inom avancerad grafik och elektroteknik.

  • Studenter fick crash course i katastrofmedicin

    Packa sår, bära skadade personer och teaterblod hör inte till en dataingenjörs vardag. Men för studenterna som utvecklar ett spel för att utbilda i taktisk medicin kan det vara så. I alla fall för en dag.

  • Möt Emil Björnson, ny professor på EECS

    Emil Björnson nybliven professor i trådlös kommunikation på avdelningen för kommunikationssystem, grattis till din nya tjänst! Och grattis till utmärkelsen IEEE fellow!

  • Grattis Mihhail Matskin!

    Vi har pratat med Mihhail Matskin, vars artikel "Locality-Aware Workflow Orchestration for Big Data" skriven i samarbete med norska kollegor vid SINTEF och NTNU har utsetts till bästa konferensbidrag på MEDES 2021-konferensen, om forskningen bakom vinsten och samarbete över nationsgränser.

  • Kraftsamling för ett cybercampus

    Det finns en stor kompetensbrist inom cybersäkerhetsområdet i Sverige. Något som fått Pontus Johnson, professor på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet att tillsammans med ett flertal aktörer, bland annat Försvarsmakten, börja kraftsamla för ett cybercampus.

  • Två dagar om det senaste inom mjukvara

    CASTOR Software Days gick av stapeln den 31 augusti till 1 september på KTH Nymble. Konferensen samlade mjukvaruforskare, ingenjörer och studenter med diskussioner om det allra senaste inom teknologi, utmaningar inom design av mjukvarusystem och mjukvarudefinierade nätverk.

  • Studenter hackade bilar – häpnadsväckande resultat

    Hur skulle du känna om någon annan enkelt kunde låsa upp din bil upp utan nycklar? Det visade sig vara fullt möjligt när studenter på civilingenjörsprogrammet i datateknik hackade bilar.

  • Benoit Baudry om sina år som föreståndare för CASTOR

    Benoit Baudrys mandatperiod som föreståndare för CASTOR Software Research Centre har avslutats. Vi har pratat med honom om hans fyra år på jobbet.

  • Konstinstallation på campus visualiserar grundläggande kommando inom mjukvara

    Under 2022 Nobel Week Lights, en årlig ljusfestival som äger rum under Nobelveckan, lanserade KTH ett konstverk som heter un|fold, som fångar rikedomen i ett enkelt mjukvarukommando.

  • Prisad av Google för sin forskning inom cybersäkerhet

    "Vårt forskningsresultat visar hög potential att påverka miljontals användare genom att upptäcka säkerhetsbrister i faktiska applikationer." Musard Balliu har fått ett pris av Google Research Scholar Program, som fokuserar på att finansiera forskning i världsklass utförd av forskare i sin tidiga karriär. Vi har pratat med honom om hans forskning inom cybersäkerhet och vad detta betyder för honom.

  • Att förstå det obegripliga i AI gjorde Stefan till vinnare

    Forskning om att förstå den oförklarliga anledningen till att AI fungerar så bra gav Stefan Neumann Heinz Zemanek Award. Priset delas ut vartannat år för utmärkta examensarbeten inom området informatik och närliggande områden.

  • Forskare kan minska den globala energiförbrukningen för datacenter

    Forskare har upptäckt ett sätt att minska strömförbrukningen i datacenter avsevärt. De ladda ner beräkningar genom att konvertera särskilda typer av nätverkskort till processorer.

  • Nobel i Afrika diskuterar vetenskapens förutsägbarhet

    Nobelsymposiet "Predictability in Science in the age of AI" samlar ledande experter inom AI och vetenskap. Ett huvudtema kommer att vara att ta reda på gränserna för Big Data-metoden.

  • Projekt från EECS ökar trafiksäkerheten

    Vi pratade med Dilian Gurov om hans Vinnova-finansierade projekt "AVerT2: Automated Verification and Testing" – ett samarbete mellan KTH och Scania – som ska bidra till att öka trafiksäkerheten. Läs mer om Dilians forskning och om projektet i intervjun på den engelska sidan.

  • Effektiv trådlös kommunikation kan skynda på utvecklingen av självkörande bilar

    I ett samarbete med Princeton University görs självkörande bilar säkrare och mer energieffektiva med hjälp av maskininlärning i trådlösa mobilnät. Tillsammans med experter inom maskininlärning och trådlös kommunikation arbetar KTH:s postdoc José Mairton Barros Da Silva Júnior med ett projekt som ska påskynda utvecklingen av säkra och pålitliga autonoma fordon.

  • Fyra koder som kan forma framtiden inom energi och cancervård

    Forskare på KTH ska under fyra års tid optimera fyra programkoder som kan komma att förändra framtiden för oss alla. Det handlar bland annat om att kunna förstå hur en maskin för fusionsenergi skulle kunna utformas, designa nya maskiner för cancerbehandling och förstå hur plasma beter sig i rymden för att kunna förutse väder bättre. Och det är bråttom om Europa ska hinna före USA, Japan och Kina.

  • Nytt verktyg reducerar felrapportering i Java-kod

    SORALD åtgärdar regelbrott som uppkommit i SonarQube, ett av de mest populära analysverktygen inom statisk kodning.

  • Cyrille Artho ny föreståndare för CASTOR

    Cyrille Artho är ny föreståndare för forskningscentret CASTOR Software Research Centre. Han har bott i Japan i 11 år, där han har arbetat med analys av nätverksmjukvara och testning tillsammans med mjukvarusäkerhet. På fritiden gillar han att springa i skogen nära KTH.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22