Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Retorikkurser på KTH

Att göra sin kompetens tillgänglig i olika situationer och för olika målgrupper är en nödvändighet för dagens ingenjörer. Men hur ska du nå fram med ditt budskap till olika mottagare i olika sammanhang? En kurs i retorik kommer att lära dig hur vetenskapliga framsteg kan och behöver kommuniceras för att få reella konsekvenser för vårt samhälle och vår omvärld.

Retorik är inte bara att "hålla tal"

Vanligtvis tänker vi kanske på retorik som politisk påverkan och högtidliga tal, men retoriken omfattar mer än så. Retoriken som vetenskap betonar och studerar hur vi genom språket kan nå fram med vårt budskap till olika mottagare i olika sammanhang. Men som så mycket annat behöver kommunikationen också vara hållbar. Här kan retoriken hjälpa oss att kritiskt granska och förstå de budskap, argument och yttranden vi möter både till vardags och i ett framtida yrkesliv.

Retorikkurser på KTH

Att läsa retorik på KTH innebär (oavsett om du älskar att stå i rampljuset eller får ont i magen vid tanken på en muntlig presentation) att du:

  • tillgodogör dig redskap för att själv skapa effektiva presentationer, tal och argument,
  • analysera andras budskap och förstå de faktorer som beskriver och förklarar den retoriska påverkanskraften i olika sorters budskap,
  • utvecklar din förmåga att kommunicera din expertis till olika målgrupper och i olika sammanhang inom ramen för din egen utbildning.

Ta chansen att utveckla dina kommunikativa kompetenser som ingenjör! Välkommen till retoriken på KTH!

Kontakt

För retorikkursen på svenska:

För retorikkursen på engelska: