Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

”Hälso- och sjukvård ska vara tillgänglig för alla”

Portrait Rustam Nabiev
"Det är oacceptabelt att sjukvårdspersonal i Uganda måste lägga 16 av de dyrbara minuterna med varje barn som ska vaccineras på administration, istället för att exempelvis utbilda föräldrarna om kost och hälsovård. Genom vår teknik minskas administrationstiden till 4 minuter", säger Rustam Nabiev.
Publicerad 2021-12-20

Rustam Nabiev, 2021 års mottagare av KTH Innovation Award, växte upp i skuggan av inbördeskrig i Tadzjikistan.
Som 12-åring försörjde han familjen genom att samla petflaskor. Idag möjliggör hans företag en fungerande hälso- och sjukvård för människor i områden där det saknas telefon, uppkoppling och vägar.

År 1992, när Rustam Nabiev var 12 år gammal och inbördeskriget bröt ut i Tadzjikistan, flydde hans föräldrar norrut i landet med sina barn..
– Min pappas läkarlön var mycket låg och min mamma tog hand om mina småsyskon, och jag tog på mig att hjälpa till ekonomiskt, berättar han.

Rustam Nabiev inledde sin tidiga yrkesbana genom att tvätta bilar utanför ett hotell, tills den dagen ett gäng äldre, konkurrerande killar satte stopp för verksamheten.
– Då kom jag på att en bekant i en grannstad livnärde sig genom att panta stora mängder petflaskor som han samlat ihop. Jag erbjöd mig att gå från dörr till dörr i mitt område efter skolan för att be om petflaskor, som jag sedan sålde vidare till honom, och vi gjorde båda en god affär, säger Rustam Nabiev.

När han som tonåring stod i kö för att familjen skulle få mjölk och bröd som delades ut av en hjälporganisation reagerade han starkt när han märkte att luckan till lastbilen alltid stängdes vid en viss tid på dagen, trots att det fortfarande stod väntande människor i kö utanför.

– De sa att produkterna var slut, men senare på eftermiddagen såg jag samma bil parkerad på marknaden, där matvarorna som var kvar såldes. Jag tänkte, ”Hur svårt kan det vara att skapa system där folk tar ansvar för vad de ger och tar?” Alla samhällen behöver kontrollerade processer för att människor ska få hjälp.

Portrait Rustam Nabiev
Shifos lösningar används vid mer än 3,000 hälsovårdsmottagningar i åtta låginkomstländer. Över 1 miljon barn har i dagsläget registrerats med unikt ID, och över 230 000 barn har fått vaccinationer och blivit helt immuniserade.

När Rustam Nabievs yngsta syskon fyllde tre år startade hans mamma ett eget företag, och bad Rustam att sluta samla flaskor för att istället fokusera på skolan.

– Men min verksamhet var lönsam, så istället valde jag ut några driftiga klasskamrater som ville tjäna egna pengar. Och plötsligt hade jag ett tiotal killar som arbetade med att samla petflaskor till mig. Men när källaren hemma ständigt fylldes med tomflaskor satte min mamma stopp, så jag överlät verksamheten till en klasskamrat och satsade på studierna.

Som 18-åring flyttade Rustam Nabiev utomlands, studerade datavetenskap i Tyskland och sökte sig vidare till Sverige och KTH för att läsa en magisterexamen.
– Jag studerade digitala lösningar för hälsovård, arbetade som forskningsassistent och gjorde fältarbete i Afrika. Jag insåg att jag vill göra primärvård mer effektiv och tillgänglig för alla i låginkomstländer, och medverkade till att grunda företaget Shifo, säger han.
Läs mer om KTH Innovation Award

En hälsomedarbetare i Uganda fyller i patientformulär med mobiltelefon och penna
En hälsomedarbetare i Uganda fyller i patientformulär med Smart Paper Technology – en enkel lösning med ett formulär för registrering av barn och förälder med ett unikt ID. Patientjournalerna finns genom de ”smarta papperen” ständigt uppdaterade och tillgängliga på vårdpersonalens mobiltelefoner, även när det saknas uppkopplingsmöjligheter.

För att få logistiken att fungera på platser i världen där det saknas telefon, uppkoppling och vägar använder Shifo den egna innovationen Smart Paper Technology – ett pappersformulär som sparar in 96 procent av den tid som annars läggs på administration vid förlossningskliniker.
Vid vaccinmottagningar sparar tekniken in 72 procent av den tid personalen behöver till administration.

Formulären tas med från byar som saknar infrastruktur till kliniker i städer, där de skannas och digitaliseras. Shifos lösning beskrivs som ”en hybridlösning av en pappers- och dataprodukt för hälso- och sjukvård”. 

– Våra medarbetare gör det möjligt för lokal sjukvårdspersonal att snabbt och effektivt kunna registrera varje barn ute i byarna, och tidsbesparingen ger även förebyggande hälsovård, bland annat genom att vårdpersonalen hinner ge kostråd till föräldrarna.

– Primärsjukvården i låginkomstländer måste bli effektivare. Vårdpersonal ute på fältet kämpar med att tvingas lägga värdefull patient-tid på ineffektiv administration, och vi vill förenkla processen, säger Rustam Nabiev.
– Vi vill rädda fler liv.

Katarina Ahlfort
Foto: Fredrik Persson

Rustam Nabievs vision för Shifos framtida verksamhet:

”Det kommer att bli nödvändigt för oss att samarbeta med organisationer som Sida, WHO och Unicef. Shifos e-hälsolösningar kräver inte extra pengar till vården, bara en omfördelning av resurserna – vi vill att regeringar ska se till att det lönar sig för den lokala vårdgivaren att ansvara för att varje barn i området är helt immuniserat genom vaccin, exempelvis. Grovt uppskattat skulle en miljard dollar räcka som investering för att kunna implementera smart pappersteknologi i alla utvecklingsländer på jorden.”

Fakta Shifos verksamhet

  • Shifo har i nuläget prioriterat insatser i 63 utvecklingsländer där behovet av grundläggande hälso- och sjukvård är störst. Främst gäller det att stoppa barn- och mödradödlighet.
  •  Vi inriktar oss på låginkomstländer, med baspaket som gör nödvändiga hälsotjänster tillgängliga för flera generationer.
  • Baspaketet innebär registrering av förebyggande näringstillskott, vaccinationer, tillväxtkontroller, mödravård, prevention, tester och behandling mot hiv, tbc malaria och covid, samt förlossnings- och barnavård.
  • Shifo är en ideell organisation som använder teknik för att förhindra att barn i utvecklingsländer dör av sjukdomar som kan förebyggas.
  • Shifo arbetar med visionen ”En dag då ingen mamma eller barn dör eller lider av sjukdomar som kan förebyggas”.
  • Shifos webbsida
     
Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-12-20