Till innehåll på sidan

Han hjälper företag stötta företag under krisen

Porträttbild på Emil Berlin
Emil Berlin, alumn från KTH, har tagit initiativ till Håll Sverige igång där företagare hjälper företagare under coronakrisen.
Publicerad 2020-11-05

I våras drog Emil Berlin, alumn från KTH, och hans kollegor igång initiativet Håll Sverige igång där företag hjälpte andra företag att klara sig genom coronakrisen. De tog fram en digital plattform där företagen får kontakt med varandra.

När coronakrisen la sig som en våt filt över stora delar av näringslivet i våras var det många företag som på sociala medier erbjöd sig att ställa upp och stötta andra företag. Ett av dem var Sweden HR Group som delade sitt erbjudande inom HR-tjänster under hashtaggen #hållsverigeigång. Emil Berlin, alumn från KTH och kreativ chef samt VD på design- och kommunikationsbyrån Hello Studio, tände på idén. Han tyckte att ett upplägg där företag hjälper andra företag att överleva krisen var ett jättebra initiativ. Men som den rådgivare inom digital kommunikation han är insåg han att en hashtagg lätt försvinner snabbt i flödet i de sociala medierna om den inte bor någonstans. Det behövdes en digital plattform där företag lätt kan få kontakt med varandra.

Emil Berlin och hans kollegor på kommunikationsbyrån Hello Studio.
Emil Berlin och hans kollegor på kommunikationsbyrån Hello Studio.

Tillsammans med kollegorna på Hello Studio byggde och lanserade han snabbt webbsidan Håll Sverige igång . En plats där företag kan erbjuda eller få tillgång till rådgivning inom juridik, revision, sociala medier eller andra tjänster kostnadsfritt eller till ett rabatterat pris.

– På bara fem veckor hade de samlat cirka 250 företag från 35 olika branscher. Nu har vi över 300 företag från närmare 60 olika branscher, säger Emil Berlin.

Behovet av hjälp ökar

Men efter sommaren var situationen för initiativet Håll Sverige igång liknande den som gällde för resten av samhället, en känsla av att nu är krisen över, konstaterar han. Det var inte lika många företag som hörde av sig. Men nu när smittspridningen ökar igen och det återigen stängs ner på många håll märker Emil Berlin och hans kollegor att behovet ökar på nytt.

– Nu börjar det droppa in företag igen. Både de som behöver hjälp och de som vill vara med och bidra.

Det Emil Berlin och hans kollegor erbjuder inom ramen för det här initiativet är kostnadsfri rådgivning inom digital kommunikation och sociala medier. Något som många företag, framför allt äldre företag, har stort behov av nu under krisen när de behöver ställa om sin marknadsföring.

– De är vana vid att åka ut och knacka dörr för att sälja sina produkter och tjänster. Men det kan de ju inte göra nu. Så vi hjälper dem med digital marknadsföring och social selling, säger Emil Berlin.

Är du intresserad av att ta fram nya lösningar?

Vill du också få kunskaper och färdigheter som behövs för att ta fram nya lösningar inom olika branscher och företag? Då kanske en civilingingenjörsutbildning på KTH  är någonting för dig.

Fick nytta av sin ingenjörsbakgrund

Ett exempel på företag som haft nytta av Håll Sverige igång är
Studio L´Echelon, ett gym i Stockholm som är specialiserade på cykelsportare, berättar han.

– De fick hjälp av revisionsbyrån Siffror med att planera inför vad som kunde hända på sikt. Revisionsbyrån fungerade som ett bollplank för hur deras likviditetsbudget skulle se ut framöver, säger han.

Emil Berlin själv läste Design och produktframtagning KTH. Och även om inte jobbar som ingenjör idag menar att hans bakgrund som civilingenjör kom väl till pass när han bidrog till att rädda initiativet Håll Sverige igång från att försvinna i sociala medier-flödet.

– Att hitta problem, ja leta efter problem också, och sedan hitta lösningar, det är det man lär sig. Det är det viktigaste jag fått med mig från KTH, säger Emil Berlin.

Håkan Soold

Emil Berlin

Ålder: 40 år

Familj: Fru och två barn, 3 och 5 år.

Bor: Hammarby Sjöstad

Yrke: Kreativ chef och VD på design- och kommunikationsbyrån Hello Studio

Utbildning: Civilingenjörsprogrammet Design och produktframtagning på KTH (examen 2010)

Utbildningens betydelse för honom: ”Jag tycker den har stor betydelse – för det är en så himla bra skola. Jag känner mig så trygg med en teknisk bredd och det vi lärde oss på Design och produktframtagning: att jobba i projekt, presentera saker tydligt och kortfattat och koncist och att hålla sig till saken. Allt sådant som är klassiska ingenjörsbitar. Det behöver ju komma in mer i affärsvärlden som annars domineras av människor med ekonomiutbildning.”

Drivkrafter: ”Jag drivs mycket av människor – både i privatlivet och i mitt jobb. Jag tycker det är superkul att träffa nya vänner, kunder, leverantörer eller andra kontakter. Nätverk är en stor del av mitt liv. Ibland kan jag hjälpa dem och ibland kan jag berätta om någon annan som kan hjälpa dem. Eller så kan de hjälpa mig.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2020-11-05