Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-forskare får ERC Synergy Grants

Porträtt på två forskare
Stefania Giacomello (t v) och Danica Kragic Jensfelt (t h). (Foto: Karin Nedler/SciLifeLab och KTH)
Publicerad 2023-11-08

Stefania Giacomello och Danica Kragic Jensfelt ingår i internationella team som tilldelats två ERC Synergy Grants, ett för tarmsjukdomar och ett annat för digital överföring av lukter.

Bidragen ges till forskare som arbetar tillsammans och tillför olika färdigheter och resurser för att ta itu med ambitiösa forskningsproblem. Totalt 37 projekt fick den prestigefyllda finansieringen, som är en del av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa.

Giacomello , docent vid skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH, har tillsammans med kollegor från Karolinska Institutet, University Hospital Heidelberg och European Molecular Biology Laboratory (Tyskland) beviljats 10 miljoner euro för att kartlägga hur störningar i tarmens mikrobiom-interaktioner kan leda till inflammatorisk tarmsjukdom och kolorektal cancer.

Det finns allt fler bevis för att tarmsjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom och kolorektal cancer är kopplade till en förändrad sammansättning av tarmens mikrobiom. Ämnet är dock fortfarande inte väl förstått eftersom forskningsstudierna baseras på avföringsprover som inte gör det möjligt att verkligen undersöka det nära samspelet mellan tarmmikroberna och tarmcellerna.

Anslaget ska säkra den fortsatta utvecklingen av CartoHostBug (Functional cartography of intestinal host-microbiome interactions), ett projekt som startats tillsammans med Eduardo Villablanca (Karolinska Institutet), Julio Saez-Rodriguez (Universitetssjukhuset i Heidelberg) och Georg Zeller (European Molecular Biology Laboratory).

Ambitionen är att skapa en detaljerad karta över hur mikrober och mänskliga celler interagerar i tarmen vid hälsa och sjukdom. För att lyckas med detta kommer teamet utnyttja banbrytande teknik som gör det möjligt att upptäcka värd-mikrobiom-interaktioner och utveckla nya beräkningsmodeller för att förutsäga effekten av sådana interaktioner.

– Genom vårt projekt vill vi belysa dessa processer genom att studera värd-mikrobiom-interaktionerna direkt på vävnadsnivå. Vår ambition är att identifiera nya sätt att diagnostisera och behandla tarmsjukdomar, säger Giacomello.

Läs intervjun med Giacomellos projektkollega Eduardo Villablanca från Karolinska Institutet

Lukt-TV

Professor Danica Kragic Jensfelt vid skolan för elektroteknik och datavetenskap vid KTH är partner i projekten D2Smell (Digitising Smell: From Natural Statistics of Olfactory Perceptual Space to Digital Transmission of Odors).

Projektet har tilldelats 11,8 miljoner euro för att digitalt överföra dofter och återskapa dem på en annan plats.

Detta projekt ligger i linje med pågående forskning om sensorik och perception. Det främsta målet med D2Smell är att samla in dofter på en plats och skicka doftkoderna via internet till en annan plats. Detta kommer sedan att ligga till grund för utvecklingen av "lukt-TV"-enheter, eller TeleSmell, som forskarna kallar det.

– Förståelsen av luktsinnet kan också bidra till framtida interaktiva upplevelser genom att bygga miljöer som stimulerar flera andra mänskliga sinnen, förklarar Jensfelt.

Förutom en lukt-TV kommer projektet att samla in data om hur den mänskliga hjärnan bearbetar lukter. Det är ett omfattande arbete som i hög grad kan förbättra vår förståelse för hur det mänskliga luktsinnet fungerar.

Projektgruppen består av konsortieledaren, professor Noam Sobel vid Weizmann Institutet of Science, Johan Lundström, Karolinska Institutet, Jonathan Williams, Max Plank Society, Tyskland, och Kragic Jensfelt.

Läs intervjun med projektkollegan Johan Lundström (Karolinska Institutet)

Text: Sturle Hauge Simonsen

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2023-11-08