Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

KTH kraftsamlar för framtidens deeptechbolag

Två män och en kvinna i samtal.
Hannes Eder Öhrström, business development coach på KTH (till vänster), i samtal med Sandra Jernström och Per Aniansson. Jernström är forskare och entreprenör med flera års erfarenhet från deeptech startups. Aniansson har över 20 års erfarenhet från riskkapitalbranschen. Båda kommer bidra till Pioneerprogrammet. Foto: Patrik Lundmark
Publicerad 2025-02-18

KTH Innovation och KTH Holding lanserar Pioneer, ett program som på ett nytt sätt för samman forskningsprojekt med entreprenörer redan från början.

KTH är ett av Europas främsta tekniska universitet och står för en stor andel av Sveriges mest lovande forskningsbaserade bolag. 

Förutsättningarna för att kommersialisera deeptech, eller teknik som kräver intensiv forskning och utveckling, är mycket goda i Sverige. Men det finns en klyfta mellan forskningsbaserade innovationer och de entreprenöriella resurser som krävs för att utveckla dem i större omfattning. 

Närmare samarbete, snabbare

För att komma åt detta inbjuds forskare till ett närmare samarbete med entreprenörer redan från start.

– Med Pioneer vill vi så tidigt som möjligt tillföra rätt resurser till forskningsprojekten vid KTH, för att skapa bolag man kan investera i och skala upp både nationellt och internationellt.

Lisa Ericsson , chef för KTH Innovation och VD för KTH Holding. 

Responsen har varit otrolig, enligt Ericsson. Den svenska modellen med lärarundantaget, där forskarna äger rätten till uppfinningar de tar fram i tjänsten, gör att man kan bygga forskningsbaserade startups på ett sätt som är enklare än i många andra länder. 

– Det har varit fantastiskt att se det stora intresset för programmet. Vi fick in många ansökningar från precis den typ av personer vi sökte, och vi har nu valt ut tio entreprenörer som ska samarbeta med tolv forskningsprojekt. Det ska bli spännande att följa deras gemensamma resa.

Bättre stöd från början

En av de stora nyheterna med Pioneer är att programmet inte kräver färdiga team från början. Programmet har utformats för att skapa rätt förutsättningar för att entreprenörer ska kunna ansluta sig till forskningsprojekten som medgrundare.

Pioneer fokuserar inte bara på affärsutveckling, utan även på de psykologiska aspekterna av entreprenörskap. Bland annat erbjuder programmet verktyg och metoder för att hjälpa deltagarna att prioritera och driva sina företag på ett hållbart sätt i kombination med en fortsatt forskarkarriär. 

– De deltagande forskarna har redan extremt fulla scheman. Vi vill inte öka belastningen ytterligare, utan snarare integrera entreprenörskap i deras vardag på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Hannes Eder Öhrström, affärsutvecklingscoach på KTH Innovation.

Är du forskare på KTH eller vill du bidra som entreprenör? Läs mer om Pioneerprogrammet på www.kth.se/pioneer

Om KTH Innovation och KTH Holding

KTH Innovation  är en del av verksamhetsstödet vid KTH, och stöttar över 100 forskningsprojekt. Stödet innefattar coaching, hjälp med patent, immateriella rättigheter och avtal, att bygga ett välfungerande team och finansiering. Stödet är kostnadsfritt och KTH tar inget ägande i patent – och immateriella rättigheter, eller bolag.

KTH Holding  är ett statligt bolag som investerar i mycket tidig fas i bolag sprungna ur KTH. KTH Holding investerar långsiktigt och hjälper forskare och studenter att bygga bolag ur idéer, forskningsresultat och immateriella rättigheter (t.ex. patent).

Text: Sturle Hauge Simonsen ( sturle@kth.se )

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2025-02-18