Till innehåll på sidan

KTH:s hetaste uppstartsföretag

Bilden föreställer de tre forskarna bakom företaget Flexpenser som står i en trappa.
Forskarna bakom innovationen Flexpenser. Från vänster: Sara Jonegård, Kewmars Kazemzadeh & Giulia Gaudenzi. Foto: KTH Innovation.
Publicerad 2020-10-15

Nu är det dags för Demo Day. 12 nya bolag, alla med bakgrund från KTH, visar upp sina innovationer. Spännvidden är stor: Från uppvärmda datormöss och satellitteknik till appar som ska motverka matsvinn.

Varje år kontaktar en rad forskare och studenter med affärsidéer och uppfinningar KTH Innovation. Här kan de få hjälp med allt från patentansökningar till att marinera sina idéer tillsammans med kompetenta affärscoacher.

Här är uppstartsföretaget Frönbs egenutvecklade datormus.
Här är uppstartsföretaget Frönbs egenutvecklade datormus.

Ett återkommande evenemang är Demo Day, ett tillfälle då företagen visar upp hur långt de kommit med sina innovationer. Vanligtvis bukar demonstrationerna ske live, men i år har Demo Day flyttat ut på internet givet det nya coronaviruset. Då med start 13:00 den 15 oktober.

Bland de 12 företagen finns Frönb , ett bolag som specialiserat sig på datormöss. Poängen med dessa lätta möss, de väger bara 70 gram, är att de enligt Frönb ska snabba upp användaras reaktionstid med upp till 20 procent. Detta då de kan generera värme som tinar upp kalla fingrar.

Flexpenser  är ett annat bolag som kommer demonstrera sin affärsidé under Demo Day. Mat, kosmetika, färg och lim; allt börjar brytas ner när det börjar exponeras för luft. Flexpenser har utvecklat en förpackning, en dispenser, som förhindrar att luft kommer in där till exempel färg eller annan vätska tappas ut. Därmed minimeras behovet av konserveringsmedel.

Ett framdrivningssystem för miniatyrsatelliter.
Porkchop har forskat fram ett framdrivningssystem för miniatyrsatelliter. Foto: Porkchop

Årets företagspresentationer visar på en stor bredd. Det visar inte minst företaget Porkchop  prov på. De har utvecklat ett framdrivningssystem för miniatyrsatelliter. Detta system är integrerat med resten av tekniken och innehåller eget drivmedel, motor, styrsystem och elektronik. Test i skarpt läge är planerat till februari 2021 då tekniken ska skjutas upp i rymden.

På Demo Day kommer också Fooin  att medverka. Detta bolag utvecklar ett inventeringssystem för mataffärer så dessa lättare ska kunna hantera livsmedels bäst före-datum och sista förbrukningsdag. På så sätt ska matsvinnet kunna hållas nere.

Ytterligare ett företag som kommer medverka är Voyley . De utvecklar en plattform för tågresor inom Europa. Syftet är att knyta samman cirka 300 reseleverantörer för att förenkla tillvaron för människor som vill resa hållbart.

Text: Peter Ardell

För mer information om Demo Day och de olika företagen, kontakta Lisa Bäckman (kommunkatör på KTH Innovation) på 08 - 790 66 35 / lisbac@kth.se.