Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Kvinnor framgångsrikare inom crowdfunding

Närbild på datorskärm, mobiltelefon och ett par händer.
Till skillnad från investerare hos banker, riskkapitalister och affärsänglar är könsbalansen mer jämlik bland dem som går in med pengar på crowdfunding-plattformen Kickstarter. (Foto: Unsplash)
Publicerad 2021-02-12

Kvinnliga entreprenörer är bättre än män på att nå sina finansieringsmål inom crowdfunding – gräsrotsfinansiering. Förklaringen är stödet från andra kvinnor, enligt en kartläggning av ekonomiforskare på KTH.

Vanligtvis har kvinnor svårt att få finansiering till sina affärsidéer. Anledningen är att män, som alltför oftast sitter på pengapåsen, är mer benägna att stödja andra män.

Crowdfunding - att skaffa kapital genom kollektiva satsningar – har visat sig vara ett sätt för kvinnor att nå fram. Vid Kickstarter, en av de mest kända crowdfunding-plattformarna, drivs en tredjedel av alla lanserade projekt, sammanlagt 170 000, av kvinnor.

Porträtt av Hadar Gafni.
Hadar Gafni, forskare inom industriell ekonomi.

En studie av Hadar Gafni  vid Institutionen för industriell ekonomi visar att kvinnorna på plattformen är mer benägna än män att nå sina finansieringsmål.

Till skillnad från investerare hos banker, riskkapitalister och affärsänglar är könsbalansen mer jämlik bland dem som går in med pengar på Kickstarter. Det ökar kvinnornas chanser att få support för sina idéer.

Könsmönstren från traditionella sätt att finansiera nystartade företag är desamma inom crowdfunding, enligt studien. Manliga finansierare föredrar att stödja manliga företagare och kvinnor stödjer kvinnor – till en viss gräns.

– Utöver att ha gemensamma intressen tror jag att vissa män drivs av antingen så kallad ’tasted-based discrimination’ – i det här fallet sexism – eller att man tror att manliga företagare kommer att ge bättre resultat, eftersom kvinnor i mindre utsträckning associeras med företagande, säger Hadar Gafni.

Text: Anna Gullers

Crowdfunding är en metod att skaffa kapital genom kollektiva satsningar, till exempel genom vänner, familj, kunder och enskilda investerare.

Olika typer av crowdfunding:

  • Donationsbaserat - Bidragsgivare får ingen ekonomisk avkastning
  • Belöningsbaserat - Bidragsgivare får viss belöning, vanligtvis en produkt eller tjänst som företaget erbjuder
  • Utlåningsbaserat - Långivare förväntas få tillbaka sina pengar, med eller utan ränta
  • Aktiebaserat - Finansiärer blir delägare i företaget genom aktier
Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-02-12