Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Mode, teknik och hållbarhet passar som hand i handske

Gruppbild på modellerna från modevisningen.
Modellerna på modevisningen på Sustsainable Fashion Day. Bakre raden från vänster: Saga Berneryd Therese Viksten, Michelle Bill, Romina Thomaj, Brenda Coutinho, Lucas Dahlgren, Ebba Flykt och Ellen Olsson. Framför dem: Carlos Seger och Katarina Lindmark. Alla är studenter på KTH utom Therese Viksten, som är jurist på KTH Innovation. Foto: Fredrik Persson.
Publicerad 2022-04-08

Modevisning med kläder av tyger tillverkade av vindruvsskal eller återvunna jeans.
Fashion Tech Expo där olika innovationsföretag inom hållbart mode visade upp sina lösningar. Ett panelsamtal om vart modebranschen är på väg. Sustainable Fashion Day på KTH dukade i onsdags upp ett smörgåsbord av kreativa lösningar på modebranschens problem med hållbarhet.

Foto av en av modellerna på visningen, Lucas Dahlgren.
Lucas Dahlgren, student på KTH och en av modellerna på modevisningen. Foto: Fredrik Persson.

Ett tiotal modeller, studenter klädda i olika kreationer av hållbart tyg, går en catwalk i ett av rummen i KTH Innovations lokaler på KTH Campus. Det är modevisning på Sustainable Fashion Day på KTH.

De plagg som modellerna bär kommer från olika företag som jobbar med hållbar klädproduktion, berättar Carlos Seger, som är modevisningens stylist. Han läser tredje året på civilingenjörsprogrammet Design och produktframtagning på KTH. En inriktning han valde på grund av kopplingen mellan det kreativa och det tekniska. Han har alltid varit intresserad av kläder, men ser liksom många andra de problem modeindustrin har när det gäller hållbarhet.

– Men jag tror det finns stora möjligheter för civilingenjörer att komma in i industrin och komma med tekniska lösningar på något som är väldigt kreativt men som idag kanske har rätt lite fokus på hållbarhet. Det här är verkligen min hemmaplan, det här vill jag jobba med i framtiden, säger Carlos Seger.

Stylisten Carlos Seger rättar till halsduken på Ellen Olsson, en av modellerna.
Carlos Seger, student på KTH och modevisningens stylist, rättar till halsduken på Ellen Olsson, en av modellerna. Foto: Fredrik Persson.

När jag träffar honom sätter han precis på en ljusblå halsduk på en av modellerna så att den sitter rätt. Just det här plagget är dock inte tillverkat av återvunnet tyg, konstaterar han.

– Min uppgift är att hitta plagg som kan passa i olika outfits. Vi har försökt så långt det är möjligt att bara använda de kläder vi fått från de olika företagen. Men en del passade inte alla modeller så då har vi kompletterat med andra plagg, säger Carlos Seger.

3D-printat läppstift för minskad överproduktion

Sminket som modellerna i catwalken har smyckats med är specifikt framtaget för modevisningen. Företaget bakom det heter Ellure, som är en startup från KTH som vill minska överproduktion i kosmetikabranschen. Deras läppstift är 3D-printat, berättar Katarina Lindmark, en av modellerna som går andra året på internationella kandidatprogrammet i informations och kommunikationsteknik på KTH.

– Du säger till dem vilken färg du vill ha och så lägger de in en hexkod för den och printar exakt den färgen, säger hon och fortsätter:

Modellen Katarina Lindmark pratar med deltagarna i paneldiskussionen.
Katarina Lindmark, student på KTH och en av modellerna, pratar med deltagarna i paneldiskussionen. Till vänster om henne sitter moderatorn Lisa Ericsson, chef på KTH Innovation. Till höger sitter Johanna Leymann, författare och poddare, Clara Brook, H&M Foundation och Mikael Lindström, professor på KTH. Foto: Fredrik Persson.

– Färgerna är veganska och läppstiftet levereras i glasflaskor som kan återfyllas när läppstiftet är slut. Locken 3D-printade av majs och är alltså biologiskt nedbrytningsbara. Så hela upplägget och förpackningen är centrerat kring hållbarhet.

Katarina har på sig ett par svarta byxor med små bältesliknande silverglittrande accessoarer på ena byxbenet.

– Accessoarerna är fastsydda med en tråd som smälter vid höga temperaturer vilket gör det lätt att ta bort dem från byxan när plagget ska återvinnas, säger hon.

En lösning som tagits fram av företaget Resortecs som vann Global Change Award (GCA) 2018. GCA är en satsning som H&M Foundation gör i samarbete med KTH och Accenture med syfte att försöka förändra modeindustrin och göra den mer hållbar.

Lösningar för att förlänga kläders livslängd

På utställningen Fashion Tech Expo råder full aktivitet. Representanter för olika företag inom hållbart mode visar upp sina produkter och berättar om dem för besökarna. Några av företagen har lösningar på ett av modevärldens hållbarhetsproblem som kom fram vid det panelsamtal som hölls efter modevisningen. Ett samtal med Johanna Leymann, föreläsare, författare och ”slow fashion”-poddare inom hållbart mode, Clara Brook från H&M Foundation och KTH-professorn Mikael Lindström, modererat av KTH Innovations chef Lisa Ericsson.

Wajahat Hussain, grundare av och vd för Biorestore pratar med ett par besökare.
Wajahat Hussain, grundare av och vd för Biorestore pratar med ett par besökare. Foto: Fredrik Persson.

Just det här problemet handlar om hur man kan gå över från dagens ”fast fashion”, med billiga plagg och mycket slit och släng, till ”slow fashion” – där man förlänger klädernas livslängd genom att återvinna, återbruka laga och till och med hyra kläder, om de bara ska användas en gång.

En lösning för att förlänga klädernas hållbarhet har Biorestore, en av de fem vinnarna av årets Global Change Award. Det stockholmsbaserade företaget har, med ett speciellt enzym som är ”fiberätande”, utvecklat ett tvättmedel som återställer dina slitna kläder till det skick de var i när de var nya. Med samma färg och lyster.

Prenumerationstjänst för återvunna kläder

Mikaela Larsell Ayesa, som har läst Design och produktframtagning på KTH, har en annan lösning. Hon är grundare av uppstartsföretaget Hack Your Closet, som är en prenumerationstjänst för återvunna kläder där kunderna får en låda i månaden med plagg som matchar deras stil och storlek.

Mikaela Larsell Ayesa, alumn från KTH och grundare av Hack Your Closet.
Mikaela Larsell Ayesa, alumn från KTH och grundare av Hack Your Closet. Foto: Fredrik Persson.

– Alla våra plagg kommer antingen från second hand eller överskottslager, eller är kläder som av andra olika anledningar inte har blivit sålda. På så sätt kan vi förlänga livslängden på kläder som annars skulle exporteras eller gå till återvinning , säger hon.

Redan under studietiden jobbade hon med en annan idé och fick stöd av KTH Innovation. Den idén flög dock inte, men hon fick blodad tand när det gäller entreprenörskap och när hon fick kontakt med Lisa Gautier, som hade kommit på idén till Hack your closet, valde hon att satsa på det.

De möjligheter KTH Innovation erbjuder för studenter på KTH att satsa på sina idéer och utvecklas inom innovation och entreprenörskap tycker hon är jättebra.

– Du kan till exempel göra det i anslutning till ett projekt du har i skolan eller du kan jobba med en idé som du har gått och burit på. Du kan kombinera studierna med någonting som faktiskt kan bli någonting efter examen. Så du ska verkligen ta den chansen som student, när du har lite mer tid, säger Mikaela Larsell Ayesa.

Håkan Soold

Fakta

Sustainable Fashion Day

Sustainable Fashion Day anordnades av KTH Innovation, som stöttar studenter, forskare och anställda på KTH som vill utveckla en idé eller skapa nytta med sin forskning. Med stöd från KTH Innovation får idéer de bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas, så att ny teknik kan komma ut i samhället och skapa framtidens lösningar. KTH:s innovationsstöd är internationellt erkänt och deras metoder och modeller används av organisationer i hela världen.

Global Change Award

Global Change Award (GCA) är en internationell innovationsutmaning som startades av H&M Foundation med KTH och konsultföretaget Accenture som partners. Syftet med satsningen är att göra modebranschen mer hållbar.

Fem innovativa och banbrytande idéer som kan bidra till en mer hållbar modeindustri delar på ett bidrag på 1 miljon euro och får varsin plats i den skräddarsydda GCA Impact Accelerator, där de får stöd för att förverkliga sina idéer. Det startar med en veckas boot camp på KTH Campus i Stockholm, arrangerat av KTH Innovation.

Vinnarna av Global Change Award 2022:

  • Biopuff by Saltyco – ett alternativ till gåsdun, som tillverkas av växter som läker skadad mark.
  • Biorestore – ett tvättmedel med ett speciellt enzym som återställer slitna kläder till det skick de var i när de var nya.
  • Cottonance by Wadhwani AI – en AI-lösning som minskar användningen av bekämpningsmedel, ökar avkastningen och höjer inkomsterna för småbruksodlare av bomull.
  • Re:Lastane – En mild process, den första i sitt slag, som gör tyger av elastan och polyesterblandning återvinningsbara.
  • Rubi – Planetpositiv viskos och lyocell tillverkad av koldioxidutsläpp.
Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-04-08