Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Nytt innovationspris hyllar entreprenören som tar sig an stora utmaningar

Porträttbilder på Daniel Ek och Mathias Uhlén.
Daniel Ek ses som en av Sveriges mest inflytelserika entreprenörer. Mathias Uhlén har framgångsrikt arbetat för att ta sin forskning ut i samhället. Foto: Spotify/ Alessandro Bellini.
Publicerad 2021-02-15

Kreativitet, uthållighet och mod är ledorden när KTH instiftar ett nytt innovationspris. Syftet är lyfta personer från KTH som genom nyskapande innovationer bidragit till ett bättre samhälle. KTH Innovation Award möjliggörs genom donationer från Spotifys vd och grundare Daniel Ek och Mathias Uhlén, professor vid KTH. Prissumman är 500 000 kronor.

KTH Innovation Award delas ut till en eller flera personer som har eller har haft anknytning till forskning eller utbildning vid KTH.

– Som ett av Europas ledande tekniska universitet är KTH en viktig aktör i innovationsekosystemet. Med vårt nya pris vill vi uppmärksamma och fira den entreprenörsanda som utgör KTH:s kärna. Vi ska lyfta fram entreprenörer som tar sig an utmaningar och som gör avtryck i samhället både lokalt och globalt, med idéer som har sin grund i vår forskning och utbildning, säger Sigbritt Karlsson, rektor vid KTH.

För dem som brutit ny mark

KTH har under lång tid arbetat för att främja innovation och entreprenörskap. Varje år får hundratals studenter, forskare och medarbetare stöd av KTH Innovation i att ta sina idéer vidare, från appar och tjänster till avancerad forskningsbaserad teknik.

Porträttbild på Lisa Ericsson.
KTH har samlat innovativa människor med driv och passion i snart 200 år, säger Lisa Ericsson. Foto: Alessandro Bellini.

– Med KTH Innovation Award vill vi lyfta fram människor med koppling till KTH som i sitt entreprenörskap tagit sig an stora utmaningar. Vi letar efter personer som brutit ny mark och använt sina kunskaper för att bidra till en bättre framtid. I det arbetet krävs kreativitet, uthållighet och mod, säger Lisa Ericsson, chef för KTH Innovation.

Två donationer

KTH Innovation Award möjliggörs genom donationer från Spotifys grundare och vd Daniel Ek samt Mathias Uhlén, professor vid KTH.

Daniel Ek ses som en av Sveriges mest inflytelserika entreprenörer. Spotify har i grunden förändrat hur människor konsumerar musik. Daniel Ek har också uttryckt en stark vilja att stötta startup-ekosystemet i Europa.

– För mig handlar entreprenörskap om att tänka stort, ta sig an problem på kreativa sätt och inte ge upp. KTH:are har spelat stor roll i Spotifys utveckling och för Sverige som technation. Jag är glad att vara med och starta KTH Innovation Award, och jag hoppas att det kan inspirera fler att utveckla avancerad teknik som kan göra världen bättre, säger Daniel Ek.

Mathias Uhlén är världsledande inom bioteknik och området proteomik, det vill säga storskalig kvantitativ analys av proteiner, och leder Human Protein Atlas-konsortiet. Som entreprenör har han framgångsrikt arbetat för industriella tillämpningar av forskningen. Han har varit knuten till KTH i över 30 år.

– Jag har alltid tyckt att det är viktigt att bedriva grundforskning, men också att ta den forskningen ut i samhället. Jag hoppas att priset ska lyfta de som gjort verklighet av sina idéer, men också att det ska inspirera fler att våga ta sig an stora utmaningar, både i sin forskning och i sitt entreprenörskap, säger Mathias Uhlén.

Alla kan nominera

Prissumman är på 500 000 kronor och den första mottagaren utses i juni 2021. Prisutdelningen sker i september.

–KTH är en plats som i snart 200 år har samlat innovativa människor med driv och passion att lösa svåra utmaningar. Nu ser vi fram emot att få in nomineringar. Alla som vill är välkomna att nominera, säger Lisa Ericsson

Mer om KTH Innovation Award.

För mer information, kontakta Lisa Ericsson, avdelningschef för KTH Innovation, på 08-790 66 07 eller lisaeric@kth.se.

Johanna Blomqvist

KTH:s innovationspris i korthet

  • Priset på 500 000 kronor delas ut till ”en eller flera personer med anknytning till forskning eller utbildning vid KTH vars innovations- och entreprenörskapsgärningar har bidragit till utveckling av ny kunskap och samhällsnytta.”
  • Pristagaren eller pristagarna utses årligen, med start 2021.
  • Alla som vill kan nominera en kandidat fram till 15 april 2021. Det går också att nominera sig själv.
  • Beslutet fattas av en priskommitté med representanter från KTH och utifrån.
Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-02-15