Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Studenter visade upp projekt på Elektronikmässan i Kista

Basel Mardini visar upp en kontroll för datorspel som stimulerar fysisk aktivitet.
Basel Mardini visade upp en kontroll för datorspel som stimulerar fysisk aktivitet. Den består av ett fåtal komponenter: ett par accelerometrar som användaren bär på huvud och bröstkorg och på bröstkorgen sitter majoriteten av kontrollern. Där sitter batteri, laddare, mikrokontroll, ett kretskort som hjälper att koppla ihop alla sensorer samt en liten bluetooth-modul som gör enheten trådlös. Foto: Mikael Sjöberg
Publicerad 2022-06-23

Ett datorspel för att stimulera fysisk aktivitet. Ett sensorbaserat system för att upptäcka bränder. En AI-baserad parkeringsapp. Det var några projekt som KTH-studenter presenterade för industrin på Elektronikmässan i Kista förra veckan.

Det råder full aktivitet i KTH:s monter på Elektronikmässan. Ett dussin studenter är på plats för att visa upp sina projekt för industrin. Och intresset från besökarna från industrin är stort. Flera av studenterna får erbjudande om jobb på stående fot. Kanske beror det delvis på att de projekt KTH-studenterna visar upp, till skillnad från hur det ser ut i industriföretagens montrar, är ganska ruffa, ofärdiga prototyper. Även om de redan fungerar och skulle kunna utvecklas till produkter som kan komma till användning.

En röd leksaksbrandbil med Kristoffer Burghardts sensorbaserade system.
Ett sensorbaserat system som kan användas för att upptäcka bränder placerat på en röd leksaksbrandbil. Foto: Mikael Sjöberg.

Basel Mardini, som går andra året på högskoleingenjörsprogrammet Elektronik och datateknik, visar upp en kontroll som användaren har på sig och som stimulerar fysisk aktivitet genom att man använder hela kroppen när man spelar datorspel. En mikrokontroll registrerar rörelserna och mäter gravitationen. På så sätt kan den få fram information om hur användaren är lutad och omvandla det till kommandon som ett annat program i datorn plockar upp och emulerar knapptryck. Knapptrycken visas i ett datorspel (i det här fallet Minecraft) på en skärm.

– Ett användningsområde för det här är fysioterapi. Tanken är att göra terapin och träningen lite mer underhållande för folk som har olika typer av skador, säger Basel Mardini.

Sensorbaserat system som upptäcker bränder

Kristoffer Burghardt med en fjärrkontroll.
Kristoffer Burghardt. Foto: Mikael Sjöberg.

Medan han berättar kommer hans studentkamrat Kristoffer Burghardt körande med en röd leksaksbrandbil, som han styr med en fjärrkontroll. På taket på brandbilen har han placerat ett sensorbaserat system som kan användas för att upptäcka bränder.

– Jag har tagit en Arduino, som är en typ av mikrokontroller, och en sensor för att karakterisera hur sensorn ser bränder. Den tar in värmedata och kan avgöra om det, utifrån datan som registreras, rör sig om en serverrack, en industriell ugn eller om det faktiskt är en brand, säger Kristoffer Burghardt.

Han tar snart examen från högskoleingenjörsprogrammet Elektronik och datateknik och det här är hans examensarbete. Målet är att systemet ska styras av brandkåren med en kontroll av något slag och visa på en skärm med feed från en kamera – medan de är ute och kör. Så att de kan verifiera om det rör sig om en brand.

När han har pratat med brandförsvaret har det visat sig att denna typ av digitaliserad detekteringsutrustning är något som brandförsvaret efterfrågar.

– Medarbetare vid brandförsvaret säger att det här är exakt vad de vill ha – och mer än det här. De vill kunna få data på hur rökigt det är i ett rum, om det finns giftiga gaser och annat som gör det riskfyllt för människor att gå in i byggnaden.

Utvecklat idéerna på Kista Mentorspace

Porträtt på Mark Smith.
Mark Smith, professor i elektronik och inbyggda system på KTH håller i kursen Sensorbaserade System där flera av projekten som visades på mässan har tagits fram. Foto: Mikael Sjöberg.

De har utvecklat sina idéer på inom ramen för kursen Sensorbaserade System på Kista Mentorspace. Kista Mentorspace är en kreativ verkstad för kunskaps- och erfarenhetsutbyten inom elektroteknik och datavetenskap som drivs av Mark Smith, professor i elektronik och inbyggda system på KTH och som håller i kursen Sensorbaserade System.

Ett av projekten har dock inte tagits fram inom ramen för den kursen. Det är en AI-baserad parkeringsapp som åtta studenter från civilingenjörsprogrammet i informationsteknik har tagit fram. Vi träffar några av dem i montern.

– Vår app läser av parkeringsskyltar och visar om det går att parkera där just den tiden eller om det är

En av studenterna håller sin mobilkamera framför en parkeringsskylt och tar ett foto.
En AI-baserad app läser av parkeringsskyltar och visar om det går att parkera där just den tiden eller om det är parkeringsförbud. Foto: Mikael Sjöberg.

parkeringsförbud, säger Emil Olausson, en av medlemmarna i teamet.

– Den läser av bilden, bestämmer en ny form på bilden, tar in alla tecken och symboler och färger. Sedan är det en annan AI som läser av texten. Så slås det ihop till samlad data som presenteras för användaren, säger hans team-kompis Philip Zandin.

Det finns ingen sådan här app på marknaden, konstaterar Sam Khosravi, som kom på idén.

– Flera har försökt, utan att lyckas, men vi har gjort det, säger han.

Några av studenterna som tagit fram en AI-baserad parkeringsapp: Sam Khosravi, Emil Olausson, Philip
Några av studenterna som tagit fram en AI-baserad parkeringsapp: Sam Khosravi, Emil Olausson, Philip Zandin och Iley Alvarez Funcke. Foto: Mikael Sjöberg.

Emil Olausson förtydligar:

– Det är tio andra företag i Kina, USA och Sverige som har försökt tidigare, säger han.

Uppdraget: ta fram produkter som fungerar

Mark Smith menar att en orsak till industrins stora intresse för de här studentprojekten är att det i industrin finns ett stort behov av ingenjörer som kan ta fram riktiga produkter.

Alla studenterna som ingick i teamet som tagit fram en AI-baserad parkeringsapp.
Alla studenterna som ingick i teamet som tagit fram en AI-baserad parkeringsapp. Foto: Privat.

– När arrangörerna för Elektronikmässan bad mig ta med mig några studentgrupper som kunde ställa ut berättade de om det största problemet mässbesökare från industrin har: att hitta och anställa studenter som examineras från högskolan som har förmågan att ta fram riktiga produkter, säger Mark Smith.

Så det var det uppdraget studenterna fick i kursen Sensorbaserade System: Ta fram en produkt som fungerar!

– Och kan dessa elever ta fram produkter? Ja, det har de verkligen visat att de kan, säger Mark Smith.

Håkan Soold

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-06-23