KTH Rymdcenter

KTH Rymdcenter samordnar och synliggör rymdrelaterad verksamhet som pågår vid flera olika avdelningar på KTH, med målet att etablera KTH som ”rymdlärosäte” och ett nav för svensk rymdforskning och rymdteknik

En titt inuti KTH Rymdtekniklaboratorium

KTH Rymdtekniklaboratorium är en central del av KTH Rymdcenter. Laboratoriet erbjuder moderna miljöer med laboratorieutrustning och teknisk personal, med syftet att stärka KTH:s roll inom internationell forskning och rymdteknik. Vill du ta en titt inuti laboratoriet och se vad det har att erbjuda? Vi presenterar nu vår nya video av KTH Space Technology Laboratory!

Vinnare av bästa examensarbete på avancerad och grundnivå!

På grundläggande nivå säger vi stort grattis till Amanda Helmfrid & Richárd Bagi som får 5000 kr varderaför deras studie av det centrala objektet i supernovan 2002ap! Mycket intressant arbete!

Investigating the central engine in supernova 2002ap using X-ray observations (pdf 2,1 MB)

På avancerad nivå valde juryn två vinnare som får 10 000 kr vardera.

Först har vi Anna Hidalgo Larsson, vars avhandling berör ett högst relevant ämne, nämligen utveckling av verktyg för att kartlägga rymdlägesbilden av objekt i jordens omloppsbana, t.ex. döda satelliter och rymdskrot. Grattis Anna!

Forward Modelling of Ground Based SST Telescope Images (pdf 3,7 MB)

Den andra vinnaren är Leonardo Ricci, som gjort en studie och simulering kring möjligheten att fly undan jordens inflytelsesfär genom att använda solsegel, ett kontrollsystem av attityd och omloppsbana som är bränslefritt, vilket är en viktig aspekt för framtida rymdresor. Grattis Leonardo!

  Sunshade Demonstrator Spacecraft Earth Sphere of Influence Escape Using a Propellant-free AOCS (pdf 4,6 MB)

Gigantisk ballong med teleskop ska skickas upp i rymden

Mark Pearce, professor på fysikinstitutionen på KTH och hans forskargrupp ska skicka upp en gigantisk heliumfylld ballong med ett jättestort röntgenteleskop från rymdbasen Esrange i Kiruna. Läs mer om detta här:

Hon banar väg för en rymdstation runt månen

En intressant artikel om civilingenjören Desirée Brundin som bara fyra år efter examen från KTH lyckats etablera sig inom den internationella rymdbranschen. Idag jobbar hon på Rocket Lab i Nya Zeeland och är just nu i slutfasen av projektet CAPSTONE, där Rocket Labs raket Electron ska ta NASA:s satellit hela vägen till en omloppsbana runt månen.

Läs den här: 

Space Sauna - det nya namnet på vår termiska vakuumkammare

Det vinnande bidraget av namntävlingen blev Space Sauna! Grattis Wilhelm Karlsson som kom på det vinnande förslaget!

Ansök för att vinna vårt pris för bästa examensarbete 2022

Du kan nu ansöka till KTH Rymdcenters pris för bästa examensarbete på avancerad eller grundnivå för 2022. Sista ansökningsdatumet kommer bestämmas senare och vinnaren kommer annonseras i början av 2023.

Ansök med ditt examensarbete på länken nedan:

Länk till ansökan

Mera rymd på KTH

Rymdtekniken rusar bokstavligen framåt i världen och det gäller för den svenska skolan att hänga med i utvecklingen. KTH vill stödja lärare att hålla sig ajour med utvecklingen och kan visa på praktisk rymdteknik, hur den fungerar, och hur miljövänlig den egentligen är. Till hösten startar KTH upp två nya kurser för lärare i grundskola och gymnasium. De kommer att genomföras online för att göra det möjligt för lärare från hela landet att delta.

Läs mer om kurserna i denna artikel: Mera rymd på KTH

Boktips till sommaren från Sven Grahn

Sven Grahn, projektledare för studentsatelliten MIST på KTH har delat med sig av några boktips. Dessa passar utmärkt nu till sommaren, men även annars under dessa annorlunda tider. En beskrivning av böckerna hittar du i dokumentet som länkas till nedan. 

Sven Grahns boktips (docx 14 kB)

Några av böckerna kan laddas ned gratis från NASAs hemsida.

Från astronaut till urbanaut

Sveriges Ingenjörer håller ett webbinarium tosdagen den 28:e maj med föreläsaren är Cecilia Hertz, grundare och CEO för Umbilical Design. Webbinariet handlar om rymdteknik och hållbarhet, "Föreläsningen speglar vad rymdforskningen åstadkommit – men framförallt vad rymdforskningen kan bistå med avseende hållbar utveckling de kommande 50 åren."

För mer information om föreläsningen och hur du får tillgång till biljetter besök hemsidan nedan:

Klicka här för information och biljetter till Webbinariet!

Flera projekt av KTHs avdelning för Geoinformatik har blivit uppmärksammade

KTHs avdelning för Geoinformatik arbetar med tekniker för insamling, lagring, visualisering, analys och presentation av geografiska data. Några av avdelningens många projekt har uppmärksammats av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och hamnat på deras topp 100-lista 2020 med temat 'Från kunskap till hållbar konkurrenskraft'. Listan lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten inom området hållbarhet. Ett av projekten använder sig av fjärranalys och data från jordobservation för att i realtid övervaka skogsbränder. Läs mer om projektet nedan:

EO&AI4Wildfire: Earth Observation Big Data and AI for Near Real-Time Wildfire Monitoring
IVA - EO&AI4Wildfire
 

ESA och KTH har utvecklat en ny 'vattendropsantenn'

I sammabete har ESA och KTH-ingenjörer utvecklad en ny sort 'vattendroppsantenn', som den kallas tack vare formens likhet till mönstret vattendroppar gör när det droppar på en vätska.

Antennen är främst utvecklad för att kunna rikta radiosignaler. Traditionella vågledare använder sig av komplexa dielektriska material för att begränsa oönskade elektromagnetiska signaler, men den nya tekniken använder sig endast av sin kurvade form för att föra igenom önskade signaler. Detta resulterar i en mycket enklare och billigare tillverkningsprocess och öppnar upp många dörrar inte minst i rymdindustrin.

Hela artikeln går att läsa på länken nedan:
ESA-artikel om vattendropsantennen

KTH-forskare realtidsbevakar skogsbränder i Sverige

Minns du skogsbränderna i Sverige förra sommaren? Nu har KTH forskare med hjälp av satellitdata och en egenutvecklad metod möjlighet att övervaka dessa brandhärdar och de skador bränderna ger upphov till. Projektet som är under ledning av professor Yifang Ban jobbar med att i realtid övervaka sådana här naturkatastrofer. På det sättet underlättas arbetet för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och alla de personer involverade i släckningsarbetet. Läs mer om projektet här:


Metod för att bevaka skogsbränder.

Facebook

Följ oss på Facebook @KTHspacecenter