Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Inför tentamen

När man förbereder sig för tentamen ska man utgå från kursmålen. Där står det viktigaste man behöver kunna för att bli godkänd på kursen. Om man ordentligt kan göra allt som står i kursmålen på den svårighetsnivå som tränats i kursen (men på okända funktioner och i eventuellt nya sammanhang) så borde man bli godkänd. Kursmålen finns i kursplanen.

Skrivtiden för tentamen är 5 timmar. Den som kommer mer än 45 minuter för sent till tentamen får inte delta. Alla skrivande behöver kunna visa upp giltig fotolegitimation. Vid tentamen är inga hjälpmedel tillåtna!

Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger maximalt fyra poäng. De tre första uppgifterna utgör del A av tentamen och kan till en del ersättas med resultat från den löpande examinationen (bonuspoäng). De tre följande uppgifterna utgör del B och de tre sista uppgifterna del C.

Betygsgränserna vid tentamen ges av

BetygABCDEFx
Total poäng 27 24 21 18 16 15
Varav från del C 6 3

Genom seminarierna kan man få upp till 6 bonuspoäng. Dessa adderas till resultatet på tentamens del A upp till som mest 12 poäng. Dvs bonuspoängen medräknade kan man få högst 12 poäng på del A. Anmälan till tentamen sker via mina sidor. Betyg Fx innebär möjlighet att komplettera upp till godkänt betyg E.

Man kan gärna träna på gamla tentor. Det är viktigt att man då inte tittar i lösningsförslaget medan man räknar. Man ska avsätta minst tre timmar, ta en gammal tenta, och räkna igenom den så bra man kan utan att titta i lösningsförslaget eller i boken eller någon annanstans. Det är det man behöver träna på. När man inte kan göra mer, då är det dags att kolla sina lösningar mot lösningsförslaget och eventuellt läsa i boken för att repetera saker man inte kunde. Här är några länkar till extentor:

Lösningar bör skrivas ungefär som i lösningsförslagen till dessa tentor eller som i exemplen i boken. Man bör skriva så att det klart framgår hur man har räknat och varför. Lösningen ska kunna läsas av någon som inte är insatt i problemet i förväg. Alla beteckningar man inför bör förklaras, man bör rita en tydlig figur om så är lämpligt, och alla steg i resonemanget ska motiveras. Man behöver normalt inte bevisa satser som man använder, men man bör hänvisa till de satser man använder och kontrollera att förutsättningarna är uppfyllda. Exempel på hur man kan skriva:

"Eftersom funktionen f är kontinuerlig på det slutna och begränsade intervallet [1,3] så ger satsen om mellanliggande värden att ...."

Observera att lösningen ska kunna läsas. Använd svenska språket, var inte rädd för att skriva med ord hur resonemanget går. Det gäller att veta hur man kan dra sina slutsatser och det är detta som ska skrivas ner. Det behövs inte mycket text, men en del. Så här står det om detta på tentan:

"För full poäng på en uppgift krävs att lösningen är väl presenterad och lätt att följa. Det innebär speciellt att införda beteckningar definieras, att den logiska strukturen tydligt beskrivs i ord eller symboler och att resonemangen är väl motiverade och tydligt förklarade. Lösningar som allvarligt brister i dessa avseenden bedöms med högst två poäng. Mindre räknefel ger i allmänhet inte avdrag om de inte ändrar uppgiftens karaktär eller leder till orimligheter som borde ha upptäckts."

Räkna i första hand de rekommenderade uppgifter ur kursboken som listas på sidan Kursplanering, samt uppgifterna till seminarierna. Om ni har gjort alla de uppgifterna så kommer här ett urval extra uppgifter ur boken som man kan öva sig på under tiden fram till tentan. Men gör som sagt de rekommenderade uppgifterna och seminarieuppgifterna först.

Datum för tentamen

    • Måndagen den 20 mars 2016 kl 08.00-13.00 (ordinarie tentmamen)
    • Omtentamen kommer att ges  i augustiperioden

Lärare Mats Boij skapade sidan 8 januari 2015

Lärare Mats Boij ändrade rättigheterna 17 januari 2015

Kan därmed läsas av alla och ändras av lärare.