Medicinsk teknik, högskoleingenjör 180 hp
Högskoleingenjörsprogrammet Medicinsk teknik kombinerar medicinska och medicintekniska kurser med teknikkurser, vilket skapar många karriärmöjligheter. Efter avslutad utbildning kan du jobba på en medicinteknisk avdelning på ett sjukhus – med utbildning, inköp, utveckling och underhåll, eller på ett företag som producerar och utvecklar apparatur till vården.
Medicinsk teknik 180 hp
Programmet ger dig en unik möjlighet att läsa teknikämnen samtidigt som du får en orientering inom det medicinska området. Utbildningen genomförs i nära samarbete med Karolinska Institutet och ditt huvudcampus kommer att vara KTH Flemingsberg, där du läser alla medicinska och medicintekniska kurser. Efter examen är dina valmöjligheter många. Du kan välja att jobba eller att ansöka om att studera vidare på magister- eller masternivå, i Sverige eller utomlands.
Redan under första året läser du grundkurser i medicin och medicinsk teknik. Kurserna fördjupas sedan varje år. Under de två första åren läser du matematik och allmänna tekniska kurser som elektronik och programmering. Under årskurs tre finns det utrymme för valbara kurser där du kan välja att läsa fördjupningskurser inom medicinsk teknik, elektronik eller programmering. Du kan även välja att bredda din utbildning genom exempelvis en språkkurs. Du kan också läsa breddande kurser inom matematik och fysik för att ge behörighet för vidare studier på masternivå. Du läser också ett antal projektbaserade kurser där du får pröva att lösa uppgifter i grupp enligt samma metodik som används inom industrin.
Det tredje året avslutar du utbildningen med ett examensarbete. Detta kan göras på ett företag, ett sjukhus eller inom en forskningsgrupp på ett universitet.
Jobb och karriär
Som ingenjör inom Medicinsk teknik har du goda karriärmöjligheter inom ett växande framtidsområde. Med kunskaper och idéer om hur vi kan förbättra och utveckla tekniken inom vården är du en viktig förutsättning för de medmänniskor som har behov av förbättringar inom vården. Du kan exempelvis jobba som produktspecialist, projektledare eller produktutvecklare. Du kan också jobba på en medicinteknisk avdelning på ett sjukhus eller på ett företag som är specialiserat på apparatur till vården.
Studenter
Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.
Ställ frågor till en KTH-student


