Till innehåll på sidan

Elektronik, civilingenjör 300 hp

Elektroteknik är en förutsättning för dagens och framtidens hållbara samhälle. Programmet lägger grunden för att du ska kunna jobba med teknikutveckling inom energi, medicin, robotik, kommunikation och media. Efter examen har du spännande karriärmöjligheter över hela världen.

Viktiga datum 2023

15 mars: Anmälan öppnar
17 april: Anmälan stänger
21 juni: Sista kompletteringsdag
12 juli: Antagningsbesked 1
21 juli: Sista svarsdag
27 juli: Antagningsbesked 2
14 augusti: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti: Programstart

Överblick över utbildningens första tre år

Matematik 25%
Fysik 8%
Elektroteknik 24%
Programmering 3%
Datorteknik 7%
Breddande färdigheter 4%
Valbar kurs eller inriktning 13%
Projekt/Examensarbete 16%
Jämför med annat program

Jämför med annat program  

Elektroteknik 300 hp

Elektroteknik är den del av fysiken som har sin grund i elektricitet och magnetism. Utvecklingen inom det här området ligger till grund för mycket av det vi ser i samhället i dag, till exempel mobiltelefoner, robotar och solceller.

Programmet passar dig som har ett intresse för matematik och fysik. Som elektroingenjör möter du komplexa och utmanande problem som kräver förmågan att sätta upp modeller av verkligheten med hjälp av matematik, elektroteknik och fysik. Utifrån din modell tar du sedan fram en lösning som driver utvecklingen framåt.

När du läser på programmet varvas teoretiska kurser med projektkurser där du designar och bygger det du läst om. I projektkurserna får du också praktisk träning som du behöver när du jobbar som ingenjör. Under de första åren läser du en tematiserad kurs där aktuella ämnen som energiförbrukning i världen, e-hälsa och framtidens transportlösningar diskuteras och analyseras. Efter de inledande åren har du en bra bas och kan välja bland många av de olika masterprogram som finns i KTH:s utbud. Elektroteknik är ett internationellt välkänt arbets-, forsknings- och utbildningsområde och du kommer ha bra möjligheter till studier utomlands under programmet. Du kan till exempel åka till Imperial College i Storbritannien, Stanford University i USA eller Peking University i Kina.

Årskursbeskrivning år 1-3 och masterprogram år 4-5

Plugga utomlands 

Jobb och karriär

Elektroingenjörer är viktiga för att utveckla samhället och livet för människor runt om i hela världen. Ditt jobb efter examen kan handla om att utveckla tekniken, i allt från medicinsk utrustning till industrirobotar och 5G-nät. Många elektroingenjörer jobbar till exempel med att ersätta bensindrivna bilar med självkörande elektriska bilar. Som färdig elektroingenjör jobbar du ofta som konsult, utvecklings- eller systemingenjör. 

Efter några år kan du arbeta som projektledare eller gruppchef. Att utbilda sig till elektroingenjör har under många års tid varit en väldigt bra och säker framtidsinvestering, och det har under lång tid varit brist på elektroingenjörer. Lönen efter examen ligger högre än för de flesta andra civilingenjörsutbildningar.

"Vi söker många olika kompetenser och får du en tjänst här har du chansen att utvecklas inom en mängd olika områden."

Fredrik Claesson, Netflix

Alumner berättar

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

"Elektroteknik högst upp på min ansökningslista – ett val jag aldrig ångrat!"

Rebecka, KTH-student

Studenter berättar

Ställ frågor till en KTH-student

Kontakta oss

Har du frågor om studier eller om studentlivet på KTH tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.

Fråga oss om studier

Få våra nyhetsbrev

Du kan via våra nyhetsbrev få inspirerande och aktuell information kring KTH:s olika utbildningar, och få reda på det du behöver för att välja rätt.