Medieteknik, civilingenjör 300 hp

Vill du behärska den senaste tekniken för medier och kommunikation? Höja människors livskvalitet med hjälp av smarta lösningar? Medieteknikprogrammet är vägen dit. Efter examen har du breda internationella karriärmöjligheter och kan jobba med bland annat webb- och apputveckling och interaktionsdesign. Framtida arbetsgivare finns inom många områden, kanske nyhetsindustrin eller spel- och underhållningsbranschen passar dig?

Viktiga datum

16 mars 2020: Anmälan öppnar
15 april 2020: Anmälan stänger
9 juli 2020: Antagningsbesked 1
24 juli 2020: Sista svarsdag
30 juli 2020: Antagningbesked 2
Mitten av augusti 2020: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2020: Programstart

Överblick över utbildning

Matematik22%
Fysik3%
Programmering5%
Datavetenskap14%
Medieteknik28%
Breddande färdigheter13%
Valbar kurs eller inriktning7%
Projekt/Examensarbete8%
Jämför med annat program

Medieteknik 300 hp

Utbildningen är tvärvetenskaplig och fokuserar på hur mänsklig kommunikation stöds av teknik. Förutom matematik och fysik läser du kurser om tekniker som används för att interagera med olika typer av media och medieinnehåll, från video och ljud till webb och mobila medier. Du kan välja kurser som exempelvis spel, visualisering, interaktionsdesign, webbprogrammering och sociala medier.

Efter de inledande åren kan du läsa utomlands, utan förlängd studietid. KTH har utbytesavtal med framstående universitet i 30 länder, exempelvis Australien, Brasilien, Spanien, Japan och USA. Under det fjärde och femte året kan du läsa vidare på ett av dessa valbara masterprogram:

  • Datalogi / Computer Science
  • ICT Innovation: endast spåren Human Computer Interaction and Design (HCID) och Digital Media Technology (DMT) är valbara.
  • Interaktiv medieteknik / Interactive Media Technology
  • Maskininlärning / Machine Learning

Kurser och länkar till masterprogrammen

För dig som vill arbeta inom spelbranschen

Jobb och karriär

Vill du jobba på nya medieföretag som Google och Spotify? Eller kanske inom spelindustrin, på tv- och radioföretag, inom underhållningsbranschen eller med sociala medier? Typiska arbetsuppgifter kan vara att skapa, utveckla och driftsätta media-lösningar. Andra uppgifter kan vara produkt- och interaktionsdesign, visualisering av komplexa data, webb- och apputveckling samt att arbeta inom hållbar utveckling och IT.

Som civilingenjör inom Medieteknik är dina karriär möjligheter nästan obegränsade. Alla branscher, från kläd- och bilföretag till myndigheter och flygindustrin behöver medieteknik både för intern och extern kommunikation. Det finns även ett stort behov av ingenjörer som undervisar och forskar.

Medieteknikprogrammet är också ett av programmen på KTH där flest studenter blivit entreprenörer och ett flertal har startat framgångsrika internationella företag.

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

Studenter berättar

Ställ frågor till en KTH-student

Så här söker du till KTH

Här är en beskrivning av hur du, steg för steg, gör för att söka till KTH och information om hur processen ser ut.

Därför KTH

Välkommen till KTH. Här nämner vi några orsaker till varför vi tycker du ska välja att studera hos oss på KTH.

KTH Campus

På KTH finns det fem strategiskt placerade campus och dina studier koncentreras till ett av fem. Läs mer om ditt campus.

Prenumerera på KTH

Du kan via våra nyhetsbrev få viktig och aktuell information kring bland annat den utbildning du är intresserad av.