Medicinsk teknik, högskoleingenjör 180 hp

Högskoleingenjörsprogrammet Medicinsk teknik kombinerar medicinska och medicintekniska kurser med teknikkurser, vilket skapar många karriärmöjligheter. Efter avslutad utbildning kan du jobba på en medicinteknisk avdelning på ett sjukhus – med utbildning, inköp, utveckling och underhåll, eller på ett företag som producerar och utvecklar apparatur till vården.

Viktiga datum

16 mars 2020: Anmälan öppnar
15 april 2020: Anmälan stänger
9 juli 2020: Antagningsbesked 1
24 juli 2020: Sista svarsdag
30 juli 2020: Antagningbesked 2
Mitten av augusti 2020: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2020: Programstart

Överblick över utbildning

Matematik13%
Fysik2%
Elektroteknik28%
Programmering7%
Medicinsk teknik18%
Breddande färdigheter11%
Valbar kurs eller inriktning8%
Projekt/Examensarbete13%
Jämför med annat program

Medicinsk teknik 180 hp

Programmet ger dig en unik möjlighet att läsa teknikämnen samtidigt som du får en orientering inom det medicinska området. Utbildningen genomförs i nära samarbete med Karolinska Institutet och ditt huvudcampus kommer att vara KTH Flemingsberg, där du läser alla medicinska och medicintekniska kurser. Efter examen är dina valmöjligheter många. Du kan välja att jobba eller att ansöka om att studera vidare på magister- eller masternivå, i Sverige eller utomlands.

Redan under första året läser du grundkurser i medicin och medicinsk teknik. Kurserna fördjupas sedan varje år. Under de två första åren läser du matematik och allmänna tekniska kurser som elektronik och programmering. Under årskurs tre finns det utrymme för valbara kurser där du kan välja att läsa fördjupningskurser inom medicinsk teknik, elektronik eller programmering. Du kan även välja att bredda din utbildning genom exempelvis en språkkurs. Du kan också läsa breddande kurser inom matematik och fysik för att ge behörighet för vidare studier på masternivå. Du läser också ett antal projektbaserade kurser där du får pröva att lösa uppgifter i grupp enligt samma metodik som används inom industrin.

Det tredje året avslutar du utbildningen med ett examensarbete. Detta kan göras på ett företag, ett sjukhus eller inom en forskningsgrupp på ett universitet.

Kurser

Lärare berättar: "Viktigast är att man får en examen från KTH. Det är en kvalitetsstämpel." ​​​​​​​

Jobb och framtid

Som ingenjör inom Medicinsk teknik har du goda karriärmöjligheter inom ett växande framtidsområde. Med kunskaper och idéer om hur vi kan förbättra och utveckla tekniken inom vården är du en viktig förutsättning för de medmänniskor som har behov av förbättringar inom vården. Du kan exempelvis jobba som produktspecialist, projektledare eller produktutvecklare. Du kan också jobba på en medicinteknisk avdelning på ett sjukhus eller på ett företag som är specialiserat på apparatur till vården.

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.​​​​​​​

Studenter berättar ​​​​​​​

Ställ frågor till en KTH-student

Så här söker du till KTH

Här är en beskrivning av hur du, steg för steg, gör för att söka till KTH och information om hur processen ser ut.

Därför KTH

Välkommen till KTH. Här nämner vi några orsaker till varför vi tycker du ska välja att studera hos oss på KTH.

KTH Flemingsberg

På KTH finns det fem strategiskt placerade campus och dina studier koncentreras till ett av fem. Läs mer om ditt campus.

Prenumerera på KTH

Du kan via våra nyhetsbrev få viktig och aktuell information kring bland annat den utbildning du är intresserad av.