Medicinsk teknik, högskoleingenjör 180 hp

Högskoleingenjörsprogrammet Medicinsk teknik kombinerar medicinska och medicintekniska kurser med teknikkurser, vilket skapar många karriärmöjligheter. Efter avslutad utbildning kan du jobba på en medicinteknisk avdelning på ett sjukhus – med utbildning, inköp, utveckling och underhåll, eller på ett företag som producerar och utvecklar apparatur till vården.

Särskild behörighet: Matematik 3c, Fysik 2 och Kemi 1. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E.
Mer om behörighet

Statistik HT-18: BI: 15.68, BII: 16.25, HP: 0.85

  • BI:sökanden med gymnasiebetyg utan komplettering
  • BII:sökanden med gymnasiebetyg med komplettering
  • BF: sökanden med studieomdömen från folkhögskola
  • HP:sökanden med resultat från högskoleprov
  • SA: sökanden som skickat in sen anmälan

För frågor relaterade till utbildningens kursinnehåll och uppbyggnad:
svl@sth.kth.se

För andra typer av frågor som behörighet, urval och frågor till KTH-studenter:
Fråga oss om studier

Överblick över utbildning

Matematik13%
Fysik2%
Elektroteknik28%
Programmering7%
Medicinsk teknik18%
Breddande färdigheter11%
Valbar kurs eller inriktning8%
Projekt/Examensarbete13%
Jämför med annat program

Medicinsk teknik 180 hp

Programmet ger dig en unik möjlighet att läsa teknikämnen samtidigt som du får en orientering inom det medicinska området. Utbildningen genomförs i nära samarbete med Karolinska Institutet och ditt huvudcampus kommer att vara KTH Flemingsberg, där du läser alla medicinska och medicintekniska kurser. Efter examen är dina valmöjligheter många. Du kan välja att jobba eller att ansöka om att studera vidare på magister- eller masternivå, i Sverige eller utomlands.

Redan under första året läser du grundkurser i medicin och medicinsk teknik. Kurserna fördjupas sedan varje år. Under de två första åren läser du matematik och allmänna tekniska kurser som elektronik och programmering. Under årskurs tre finns det utrymme för valbara kurser där du kan välja att läsa fördjupningskurser inom medicinsk teknik, elektronik eller programmering. Du kan även välja att bredda din utbildning genom exempelvis en språkkurs. Du kan också läsa breddande kurser inom matematik och fysik för att ge behörighet för vidare studier på masternivå. Du läser också ett antal projektbaserade kurser där du får pröva att lösa uppgifter i grupp enligt samma metodik som används inom industrin.

Det tredje året avslutar du utbildningen med ett examensarbete. Detta kan göras på ett företag, ett sjukhus eller inom en forskningsgrupp på ett universitet.

Kurser

Jobbet och framtiden

Som ingenjör inom Medicinsk teknik har du goda karriärmöjligheter inom ett växande framtidsområde. Med kunskaper och idéer om hur vi kan förbättra och utveckla tekniken inom vården är du en viktig förutsättning för de medmänniskor som har behov av förbättringar inom vården. Du kan exempelvis jobba som produktspecialist, projektledare eller produktutvecklare. Du kan också jobba på en medicinteknisk avdelning på ett sjukhus eller på ett företag som är specialiserat på apparatur till vården.

Maria Kedra, Danderyds sjukhus

"KTH var ett självklart val för mig."

Läs hela intervjun med Maria

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

Studenter berättar ​​​​​​​

Ställ frågor till en KTH-student

Andra program inom ämnesområdet Medicinsk teknik

​​​​​​​​​​​​* Ändringar kan ske i programmet.

Få aktuell information om utbildningsprogrammet och en inblick i livet som student direkt till din mail.