Till innehåll på sidan

Forskare synar idrottens klimatpåverkan

Ett 20-tal skidåkare i spåret med publik i bakgrunden under en tävling i olympiska spelen.
Frågan om hur idrotten påverkar klimatet har blivit alltmer aktuell. Tävlingarna i vinter-OS i Peking är enligt arrangörerna klimatneutrala. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Publicerad 2022-02-15

Hallå där, Karin Larsdotter, vice föreståndare för KTH:s Climate Action Centre, som ska leda ett seminarium om klimat och idrott på temat hur idrottsrörelsen kan bidra till en grön omställning. Varför vill ni lyfta frågan?

Porträtt på Karin Larsdotter.
Karin Larsdotter.

– Alla delar av samhället måste ställa om till klimatneutralitet för att vi ska nå klimatmålen. Det gäller även idrotten. Då är frågan hur vi ska göra det.

På vilket sätt påverkar idrottsrörelsen klimatet?
– Exempelvis via resor till evenemang och träningar, både för idrottare och publik, samt material som används, och lokaler.

Vad kan sporten och idrotten göra för att gå i takt med klimatmålen?
– Det ska vi diskutera på seminariet! Och där hoppas jag att de forskare vi bjudit in kan komma med konkreta tips. Vad kan man själv göra i det lilla genom hur man tar sig till träningar och evenemang? Hur kan kollektivtrafiken förbättras för detta ändamål? Hur kan vi minska mängden material vi använder?

– Det här är en viktig fråga som inte varit så framträdande i debatten än. Dessutom är det ju så att idrott är otroligt viktigt för välmående och hållbar utveckling – hur kan vi idrotta mer och må bättre utan att det drabbar klimatet? Jag ser verkligen fram emot de diskussionerna.

Hur ser vägen dit ut?
– Som i alla sektorer så är det en blandning av beteende och teknik. Den energi och de material som vi använder måste bli mer förnybara och påverka klimatet mindre. Men vi kommer också behöva lära oss att använda mindre mängd av just dessa resurser om vi ska komma i mål.

Hur tänker du kring klimatpåverkan för pågående vinter-OS i Peking?
– De har själva hävdat att de är klimatneutrala. Men här har jag ingen detaljerad kunskap om hur väl det stämmer. Dock kan det åtminstone vara en bra signal att de tycker det är viktigt och vill kommunicera det.

– Sedan är det viktigt att även ha andra hållbarhetsmål i åtanke, så inte de försämras och man får målkonflikter. De globala hållbarhetsmålen inkluderar såväl sociala och ekonomiska dimensioner som miljö och klimat.

Berättat för: Christer Gummeson

Seminariet Idrott och klimatet  hålls 17 februari kl 13 och leds av Karin Larsdotter  tillsammans med Anton Dahlberg, seglare och olympier. Forskare från flera lärosäten och representanter från idrottsrörelsen deltar. Från KTH medverkar forskarna Ann Legeby  och Hampus André . Seminariet ges digitalt.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-02-15