Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 29

  • Ser skogen för alla träd

    KTH-doktoranden Håkan Carlsson har en idé. Låt drönare inspektera skogsinnehav och avgöra dess värde. På detta sätt minskas miljöpåverkan samtidigt som människor slipper det tidsödande arbetet. Tree Mapper kallar Håkan Carlsson sin innovation, och med tanke på att handeln med timmer uppgår till 26 miljarder kronor årligen bara i Sverige kan redan små procentuella förbättringar innebära betydande avkastning.

  • Betydelsefullt anslag till matematikforskning

    Nu står det klart att fem KTH-forskare beviljas pengar genom Wallenbergs akademiprogram i matematik. Anslagen ska användas till att söka svar på olösta problem och stärka Sverige som forskningsnation.

  • Stefan Persson hedersdoktor vid KTH

    Vid KTH:s promotionshögtid i Stadshuset den 16 november kommer fyra nya hedersdoktorer vid lärosätet att presenteras. En av dem är Stefan Persson, tidigare vd för Hennes & Mauritz och numera styrelseordförande.

  • Artificiell intelligens på stark frammarsch

    För tio år sedan var det inte många som pratade om artificiell intelligens om det inte nämndes i samma andetag som Terminator-filmerna eller Hondas robot Asimo. De senaste åren har området emellertid exploderat och riskkapitalister öser pengar över den konstgjorda intelligensens framtid. KTH-professorn Stefan Carlsson forskar om artificiell intelligens och vet varför artificiell intelligens går segertåg världen över.

  • Hjärnan simuleras i superdator

    Just nu befinner sig en storskalig satsning på hjärnforskning och IT i startgroparna. Projektet går under namnet The Human Brain Project och målet är att efterlikna och simulera den mänskliga hjärnan. KTH ingår i projektet och forskarnas vapen mot bland annat neurologiska sjukdomar är superdatorn.

  • 5 miljarder kronor för att simulera hjärnan

    Forskningsprojektet The Human Brain Project har legat i startgroparna en längre tid, i väntan på finansiering. Nu står det klart att projektet, med målet är att efterlikna och simulera den mänskliga hjärnan och där bland andra KTH-forskare ingår, beviljas en mycket stor summa pengar. Närmare bestämt 5 miljarder kronor.

  • Kraftfullt anslag till stort risktagande

    Nu har två professorer vid KTH tilldelats pengar ur Vetenskapsrådets (VR) rådsprofessorsprogram. Syftet med programmet är att skapa förutsättningar för framstående forskare att bedriva långsiktig forskning med stor potential och lika stort risktagande. Bidragen ska också möjliggöra etablering och uppbyggnad av en forskningsmiljö av högsta kvalitet.

  • Drar en lans för det svenska språket

    Om man listar världens största språk efter antal talare kommer Sverige först på 96:e plats. Därmed hamnar vi i bakvattnet när det gäller utvecklingen av framtidens talteknologi då bland andra spansk- och engelsktalande länder prioriteras av storföretag som Amazon, Apple och Google. Det är dock inte bara avsaknad av stor kundbas som bidrar till att Vetenskapsrådet nu ger ett forskningsanslag till pionjärerna inom talteknologi på KTH.

  • Morgondagens techbolag presenteras idag

    Vilka av dagens unga teknikbolag blir framtidens Amazon, Spotify och Snapchat? När KTH Innovation den sista maj arrangerar Demo Day kommer nio uppstartsföretag inom techbranschen att visa upp sina produkter och tjänster. Alla nio har två saker gemensamt: en koppling till KTH och stor potential att växa till sig rejält.

  • Hittar hjärtfel med hjälp av artificiell intelligens

    När bland andra Tillväxtverket och Entreprenörskapsforum den 18 januari utsåg Årets studentföretagare 2018 så föll valet på KTH-studenten Max M Mohammadi. Anledningen är bland annat att han utvecklat Heartstrings, en teknik för att tidigt diagnosticera hjärt- och kärlsjukdomar med hjälp av artificiell intelligens.

  • Hjärnan kan bli grundsten i artificiell intelligens

    Forskare vid KTH, MIT och Cornell University i USA har studerat arbetsminnet i hjärnorna hos apor. Deras nyfunna kunskaper om hur minnet fungerar kan förhoppningsvis komma att spela roll för hur artificiell intelligens kan utformas, men också behandling av hjärnsjukdomar.

  • KTH-forskare klassificerar bilder av proteiner med hjälp av artificiell intelligens och dataspel

    Bättre beskrivningar av de hundratusentals mikroskopiska bilder av människans celler och proteiner som finns tillgängliga i databasen Human Protein Atlas. Det är ett av resultaten av ett internationellt forskningssamarbete som har letts av KTH. Dessutom har ett antal nya proteiner i den mystiska cellstrukturen som kallas Rods & Rings identifierats. I projektet har man använt sig både av dataspel och av artificiell intelligens för att förbättra klassificeringen av proteiner.

  • KTH värd för internationella Music Tech Fest

    Musik- och teknikfestivalen Music Tech Fest (MTF) kommer till KTH 3–9 september. Under en vecka möts världsartister, studenter, forskare, kreatörer och innovatörer. Tillsammans utforskar och skapar de nya sätt att göra och uppleva musik och teknik. Jämställdhet är genomsyrande för den mångfasetterade festivalen.

  • Tävling i maskininlärning ska få fram bästa modellerna för klassificering av mänskliga proteiner

    Forskare inom biomedicin på KTH har tillsammans med Kaggle – världens största community för forskare inom datavetenskap – lanserat en tävling inom maskininlärning. Priser om totalt 37 000 USD kommer att delas till dem som tar fram de bästa algoritmerna som klassificerar proteiner i bilder av människans celler.

 Tävlingen pågår under 90 dagar på Kaggles webbplats med start idag.

  • AI kan öka förståelse för prostatacancer

    Forskargrupper vid KTH och Karolinska Institutet verksammma vid Science for Life Laboratory har kommit fram till att AI kan bidra till ökad förståelse av hur prostatacancer utvecklas. Resultaten presenteras idag i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

  • KTH tävlar i artificiell intelligens

    Nu står det klart att ett studentlag från KTH har blivit utvalt att vara med i den internationella tävlingen The Alexa Prize som arrangeras av Amazon. Konkurrensen om en plats i tävlingen har varit hård. Endast åtta av sammanlagt 195 lag får vara med.

  • KTH-forskare tar plats på filmfestival

    Mellan den 22 och den 25 mars äger Sveriges kortfilmfestival rum på Bio Rio i Stockholm. Ett av de teman som präglar årets festival är "En bättre morgondag", och medverkar gör KTH-forskare som ska diskutera framtiden med publiken.

  • KTH-forskarnas båt ska bli självseglande

    I drygt ett år har professor Jakob Kuttenkeuler tillsammans forskare och studenter jobbat med båten Maribot Vane som ska klara av att segla helt autonomt. Mekaniken är på plats och fungerar, och nu är det dags för nästa steg: Att ge båten artificiell intelligens.

  • Ett av världens största it-företag använder KTH-kod

    Nu står det klart att tyska SAP i sitt affärssystem SAP S/4HANA använder mjukvara som forskare på KTH skrivit. Då SAP enligt egen utsago har över 400 000 kunder är det många människor som på daglig basis påverkas av det KTH-professorn Christian Schulte och hans kollegor skapat.

  • KTH-studenter har skapat robot som tar lyror

    I december varje år visar blivande KTH-ingenjörer upp hur de ser på framtiden i form av en rad fantasifulla studentprojekt. Denna gång är det dags för en robot som tar lyror, ytterligare en robot som pratar med IBM:s superdator Watson, ett flertal självkörande fordon i olika format samt ett nytt koncept för hur vi skulle kunna pendla i storstäderna framöver.

  • Nya programmet i teknisk matematik möter arbetsmarknadens behov

    Djupa och gedigna kunskaper i matematik och programmering. Kunskaper som förbereder för arbete och forskning inom maskininlärning, AI och matematisk modellering. I vår öppnar anmälan till det nya civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik, som startar hösten 2020.

  • KTH-doktorander undersökte skeppsvrak från 1500-talet

    I somras rapporterades det att man hade hittat vraket av ett beväpnat handelsfartyg från perioden 1490–1550 utanför Gotland. Vraket undersöktes av en grupp internationella forskare och med på expeditionen fanns två doktorander från KTH, som jobbat med AI-metoder för att undersöka havsbottnen.

  • Artificiella författare på frammarsch

    Robotar som framtidens romanförfattare. Tekniskt är det redan möjligt, men frågan är om det finns läsare – vem vill kommunicera med en maskin?

  • Bli kvitt barnfetma och energislukande långduschar

    Vad sägs om AI-baserad odlingsteknik som möjliggör växthus i hemmet så du kan odla frukt året om? Eller en vattenmätare som håller reda på varje familjemedlems tid i duschen? Kanske behöver du ta hand om din eller familjens hälsa på ett bättre sätt. Då ska du spana in lösningarna med koll på barns fetma respektive hög stress. Dessa och andra nyheter lanseras nu på KTH.

  • Istället för Eurovision: AI Song Contest

    Hallå där, Bob Sturm och Pietro Bolcato (KTH) och Sven Ahlbäck (KMH). Senare i veckan deltar ni musiktävlingen AI Song Contest, som går ut på att man gör en Eurovision-liknande låt med hjälp av artificiell intelligens. Hur kom ni med i den här tävlingen?

  • KTH-forskare väcker dockor till liv

    Hallå där, Simon Alexandersson. Du och forskarkollegan Esther Ericsson vid KTH är aktuella med Sjusovarnas Dans, ett interaktivt multimediaverk som visas på Scenkonstmuseet i Stockholm i dagarna. Berätta mer!

  • Debut för AI i svampskogen

    Svampsäsongen är här. Men trots att det finns cirka 10 000 svamparter i Norden och drygt 100 av dem är bra matsvampar så plockar de flesta bara kantareller. KTH-studenten Axel Sparr som studerar till civilingenjör i datateknik på KTH har utvecklat en mobilapp som med hjälp av artificiell intelligens hjälper svampplockaren att välja rätt svamp i skogen.

  • Googles vd Sundar Pichai gästade KTH

    Första gången Googles vd kom till Sverige besökte han också KTH. På agendan stod mingel med KTH-anställda och studenter, samt ett rundabordssamtal om det senaste årets stora tekniksnackis: artificiell intelligens.

  • Klimatforskare tror inte på att stoppa AI

    I mars 2023 ägde ett stort upprop rum där AI-experter och företagsledare ville pausa utvecklingen av större AI-system. Stuart Russell, Steve Wozniak, Max Tegmark och Elon Musk med flera skrev ett öppet brev och önskade ett uppehåll i åtminstone sex månader eftersom systemen annars kan utgöra en risk för samhället och mänskligheten. Nu kontrar forskare vid bland annat KTH med att AI-utvecklingen måste fortsätta. För miljöns skull.