Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Joachim Oberhammer

Professor i mikrosystemteknik

Om Joachim Oberhammers forskningsområde:

Mikrosystem är mekaniska och elektromekaniska enheter framställda i miniatyr. Dessa mycket små enheter, strukturer, produceras genom mikrofabrikationstekniker och har en storlek som sträcker sig från några mikrometer till några millimeter. Mikrosystem finns, särskilt som miniatyriserade sensorer, överallt i vår omgivning. Sensorer som mäter rörelser, mikrofoner i mobiltelefoner och kollisionssensor i bilar är några exempel.

Terahertzfrekvenser är elektriska signaler som är flera hundra gånger snabbare än frekvenser som används i mobiltelefoner. Joachim Oberhammer kombinerar i sin forskning terahertzfrekvenser och mikrosystem och skapar nya mikroelektromekaniska system som möjliggör nya tillämpningar i terahertzfrekvensområdet. Tillämpningar som gör att terahertzteknologin äntligen kan användas i många olika delar av samhället.

Oberhammer och hans forskargrupp studerar exempelvis högminiatyriserade telekommunikationslänkar för hög datahastighet för framtidens telekommunikationsnätverk, högupplösande radarsensorer, nya medicinska sensorer som kan diagnostisera cancer, miljösensorer som mäter olika komponenter i atmosfären genom spektralanalys och radiometriska sensorer för rymdforskningen. Arbetet sker i samarbete med olika universitet och företag i Europa, och  med den  amerikanska rymdorganisationen NASA.

Joachim Oberhammer
Viktoria Martin
Val Zwiller
Yen-Hsi Tsai
Tino Weinkauf
Stefan Hrastinski
Sebastian Meijer
Roberto Bresin
Patrik Henelius
Örjan Smedby
Muhammet Toprak
Mathias Ekstedt
Leif Dahlberg
Joydeep Dutta
Henrik Hult
Hans Westlund
Felix Ryde
Ayse Atac Nyberg
Cecilia Williams