Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Tino Weinkauf

Professor i visualisering

Om Tino Weinkaufs forskningsområde:

Att analysera stora och mångdimensionella datamängder är en utmanande uppgift. Idealt utförs den med hjälp av avancerade verktyg som gör det möjligt att koncentrera sig på den mest relevanta informationen och att automatisera analysen. Detta kan uppnås genom att använda så kallade funktionsbaserade metoder, som främjar målinriktade studier av de viktigaste aspekterna av en datamängd.

Tino Weinkauf och hans forskargrupp utvecklar algoritmer och matematiska modeller för att visualisera datamängder från en rad olika områden såsom fluiddynamik, planetologi och cellbiologi. Forskargruppens mål är att utveckla lösningar på olika visualiseringsproblem i syfte att göra visuell analys möjlig för ett stort antal praktiska tillämpningar, särskilt där det handlar om mycket stora datamängder. En av de största utmaningarna idag är att mängden simuleringsdata blir så stor att den nästan är omöjlig att spara, vilket kraftigt försvårar den efterföljande dataanalysen inklusive klassisk visualisering. Weinkaufs forskargrupp angriper detta genom att låta åtminstone delar av dataanalysen utföras av super atorn som körs bredvid simuleringen.

Forskningen sker i samarbete med många internationella forskargrupper, vid exempelvis Max Planck Institute for Informatics och University of Magdeburg i Tyskland.

Joachim Oberhammer
Viktoria Martin
Val Zwiller
Yen-Hsi Tsai
Tino Weinkauf
Stefan Hrastinski
Sebastian Meijer
Roberto Bresin
Patrik Henelius
Örjan Smedby
Muhammet Toprak
Mathias Ekstedt
Leif Dahlberg
Joydeep Dutta
Henrik Hult
Hans Westlund
Felix Ryde
Ayse Atac Nyberg
Cecilia Williams