Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Andreas Archenti

Professor i driftsäkerhet

Under renässansen skapade kända universalgenier som Michelangelo och Leonardo da Vinci konst med en unik nivå av detaljer och precision. De utvecklade bland annat nya tillverkningsmetoder och verktyg baserade på tekniska principer som inspirerat dagens ingenjörsvetenskap och precisionsteknologi. Deras interdisciplinära tillvägagångssätt tillsammans med principer för precision är idag grundläggande vid utvecklingen av teknik. De är en naturlig del av vår vardag och finns med när vi skickar iväg raketer och satellitsystem, producerar energi eller komponenter, eller i framtiden kör autonoma fordon.

Vår förmåga att utforma morgondagens högpresterande system är till stor del kopplad till förnyandet av koncepten för precision och driftsäkerhet. Ständiga förbättringar av systems och komponenters fysiska egenskaper garanterar operativ prestanda som tillsammans med digitalisering leder till en hållbar samhällsutveckling.

Andreas Archentis forskning är primärt inriktad på skapandet av ny kunskap som bland annat kan användas vid utveckling av metoder och mätinstrument för karakterisering och styrning av robotars och maskiners fysiska egenskaper. Han har visat att det är möjligt att öka robusthet och precision genom att mäta och optimera exempelvis statiska, dynamiska, geometriska och termiska egenskaper.

Andreas Archenti
Björn Berggren
Björn Laumert
Elena Gutierrez Farewik
Eva-Lotta Sallnäs Pysander
Fredrik Lundell
Gabriel Skantze
György Dán
Helena Mattsson
Hélène Frichot
Ingo Sander
Joakim Jaldén
Lukas Käll
Malin Åkermo
Mikael Forsman
Peter Ekbäck
Peter Savolainen
Petter Brändén
Pär Olsson
Qi Zhou
Rahmatollah Khodabandeh
Vania Ceccato