Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ann Legeby

Professor i Tillämpad stadsbyggnad

Ann Legeby har särskilt intresserat sig för stadsbyggandets sociala dimension där segregation, stadsliv och jämlika livsvillkor är centrala forskningsteman.

Forskningen syftar till att öka förståelsen och kunskapen för stadsbyggandets roll i relation till segregation och ojämlika livsvillkor för att kunna utveckla mer socialt hållbara och rättvisa städer. Att motverka segregation och nå mer jämlika livsvillkor är idag prioriterade frågor i många städer och där har arkitektur och stadsbyggnad en stor påverkan.

Ann Legebys fokus ligger på hur den byggda miljön, hur staden och stadsformen i sig skapar möjligheter och ger förutsättningar för olika processer i samhället vilket studeras utifrån sociala, ekonomiska och ekologiska perspektiv.

Hon utvecklar analysmetoder, teorier och verktyg för olika typer av stadsrumsanalyser, kartläggningar av livsvillkor samt tillgänglighets- och täthetsanalyser. Många av forskningsprojekten bedrivs i nära samarbete med kommuner och andra aktörer.

Som praktiker har hon arbetat i över 20 år med uppdrag inom bland annat stadsbyggnad, fysisk planering, konsekvensanalyser, gestaltning av offentliga platser samt framtidsstudier. Via sitt jobb på Sweco Architects i Göteborg har hon tagit initiativ till ett mentorprogram för att stötta unga i nordöstra Göteborg som en del av Angeredsutmaningen.

Anatoly Belonoshko
Ann Legeby
Aristides Gionis
David Rydh
Fredrik Viklund
James Gross
Jochen Schwenk
Jonathan Metzger
My Hedhammar
Mårten Ahlquist
Nina Wormbs
Peter Hedström
Sandhya Choubey
Shervin Bagheri
Tomas Karlsson