Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Aristides Gionis

Professor i teoretisk datavetenskap

Aldrig tidigare i historien har det varit så lätt att sprida information. Via våra digitala medier får vi snabbt nyheter om allt från världshändelser till lokala evenemang. Samtidigt har de digitala medierna blivit plattformar som sprider fördomar och orsakar polarisering. 

Aristides Gionis använder ett datavetenskapligt angreppssätt för att förstå utvecklingen och ta fram metoder som kan motverka spridningen av fördomar och felaktigheter. I hans forskning ingår att utveckla nya algoritmer som kan hantera stora mängder data, samt verktyg och metoder som ska kunna öppna för en exponering av fler idéer, öka mångfalden och främja diskussion. 

Aristides Gionis forskning har fokuserat bland annat kring frågor som mönsterigenkänning, datautvinning, rekommendationssystem och analys av sociala nätverk. Ett arbete som kräver utveckling av robusta metoder för att hantera stora mängder data och nya verktyg för att analysera dem. Allt med målet att kunna extrahera kunskap som ökar vår förståelse, förbättrar användningen av all insamlad information och främjar transparensen i dagens digital samhälle.

Vid KTH har Aristides Gionis finansiering både från ERC, Europeiska forskningsrådet, och Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP). 

Anatoly Belonoshko
Ann Legeby
Aristides Gionis
David Rydh
Fredrik Viklund
James Gross
Jochen Schwenk
Jonathan Metzger
My Hedhammar
Mårten Ahlquist
Nina Wormbs
Peter Hedström
Sandhya Choubey
Shervin Bagheri
Tomas Karlsson