Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Mårten Ahlquist

Professor i teoretisk kemi och biologi

Samhällets behov av energi tycks vara omättligt. Denna hunger driver utvecklingen av fler sätt att lagra energi i form av nya material som kan agera som energibärare. Nyckeln till framgång är en bättre förståelse av de reaktioner som sker vid inlagringen av energi. 

Mårten Ahlquist forskar om katalytiska ämnen och material som kan användas för lagring av energi och de katalytiska reaktioner som används för framställningen av de flesta material vi använder. Med katalytisk avses den process som ökar hastigheten av en kemisk reaktion genom någon form av påverkan. I våra celler har olika enzym rollen som katalysator för att tillverka protein, och hos växter påverkar enzymen förmågan att ta upp energi från solen genom fotosyntesen.  

Mårten Ahlquist arbetar bland annat med artificiell fotosyntes som kopierar naturens sätt att använda solljus för att omvandla energifattiga till energitäta ämnen. Här ersätts molekylerna med syntetiska katalysatorer och för att förstå dessa i detalj används avancerade simuleringsmodeller. De flesta av dessa modeller kräver omfattande beräkningar, även när det gäller att utveckla förståelsen för mindre system. Många av modellerna är baserade på kvantmekanik eftersom detaljerna inte går att beskriva med klassisk fysik. Reaktioner i särskilt komplexa miljöer kräver dock en kombination av klassisk fysik och kvantmekanik för att kunna studeras. 

Mårten Ahlquist utvecklar modeller för att öka förståelsen av hur allt från ytor till lösningsmedel, tillsatser och elektriska fält påverkar katalytiska reaktioner. Kunskapen kan användas för att utveckla nästa generations energibärare. 

Anatoly Belonoshko
Ann Legeby
Aristides Gionis
David Rydh
Fredrik Viklund
James Gross
Jochen Schwenk
Jonathan Metzger
My Hedhammar
Mårten Ahlquist
Nina Wormbs
Peter Hedström
Sandhya Choubey
Shervin Bagheri
Tomas Karlsson