Till innehåll på sidan

Jonathan Metzger

Professor i urbana och regionala studier

Alla människor lever sina liv i en fysisk omgivning som formar våra livsförutsättningar. Olika typer av bebyggelse utgör grunden för de livsmiljöer som bidrar till bildandet av övergripande vanor och beteendemönster i hela samhället.

Beslut om hur vår fysiska livsmiljö ska utformas och utvecklas är därför av avgörande betydelse för alla människor, men också för andra arter av djur och växter som direkt och indirekt också påverkas av hur vi väljer att utforma dessa miljöer.

Jonathan Metzgers forskning fokuserar på beslutsprocesserna kring utformningen av den byggda miljön, och undersöker de grunder på vilka dessa livsavgörande och samhällsformande beslut fattas, samt vilka som har inflytande över dem.

I Metzgers forskning är det övergripande målet att bättre förstå vilka kunskaper, värderingar och prioriteringar som bör ligga till grund för sådana beslut. Han vill även bidra till en ökad förståelsen om vilka konsekvenser olika beslut ger och hur de påverkar olika grupper i samhället. Återkommande teman i forskningen är inflytande och makt samt drivkrafter och intressen hos de olika aktörer som både samspelar och konfronterar varandra i samhällsbyggnadsprocesser.

En ökad kunskap kring dessa prioriteringar och beslut är avgörande för att förstå de krafter som styr utformningen av vårt samhälles fysiska livsmiljöer, samt vilka möjligheter och utmaningar som finns i att förändra dessa strukturers utveckling i en mer hållbar riktning. 

Anatoly Belonoshko
Ann Legeby
Aristides Gionis
David Rydh
Fredrik Viklund
James Gross
Jochen Schwenk
Jonathan Metzger
My Hedhammar
Mårten Ahlquist
Nina Wormbs
Peter Hedström
Sandhya Choubey
Shervin Bagheri
Tomas Karlsson