Till innehåll på sidan

David Rydh

Professor i algebraisk geometri

Matematiken är en generell vetenskap om problemlösning och metodutveckling som gett upphov till mängder av upptäckter genom historien. Utvecklingen av området pågår för fullt inte minst med målet att kunna öka förståelsen av olika geometriska objekt. 

David Rydhs forskningsområde är algebraisk geometri som har sina rötter i framsteg som vetenskapsmannen René Descartes gjorde redan på 1600-talet. Genom att införa koordinatsystem kunde han länka ihop algebraiska ekvationer med geometriska objekt. Något som öppnade för att utvidga området geometri till att även omfatta kurvor och andra mängder. 

Inom algebraisk geometri används moduliteori för att klassificera kurvor och här har begreppet stack fått en central funktion. Den minsta beståndsdelen hos en stack är en punkt men själva punkten har inneboende symmetrier: en symmetrigrupp. Med en analogi kan man föreställa sig stackar som kristaller där varje punkt i stacken svarar mot en atom och symmetrigruppen mot atomnumret. Liksom alla atomer har klassificerats i periodiska systemet så har alla grupper klassificerats (både ändliga och oändliga).

David Rydh har tillsammans med andra forskare fördjupat kunskapen om stackar och symmetrigrupper, bland annat genom utvecklingen av nya algoritmer. Resultaten har gjort det möjligt att effektivt beskriva och behandla stackar med hjälp av mer klassiska geometriska objekt och metoder, och har ett stort antal tillämpningar, främst inom moduliteori.

Anatoly Belonoshko
Ann Legeby
Aristides Gionis
David Rydh
Fredrik Viklund
James Gross
Jochen Schwenk
Jonathan Metzger
My Hedhammar
Mårten Ahlquist
Nina Wormbs
Peter Hedström
Sandhya Choubey
Shervin Bagheri
Tomas Karlsson