Till innehåll på sidan

Sandhya Choubey

Professor i teoretisk fysik

Vårt universum består av stora delar mörk materia, men fortfarande är det okänt vad denna materia egentligen innehåller. Neutriner tillhör universums minsta och mest svårfångade partiklar. Genom att kombinera teoretisk partikelfysik med storskaliga experiment hoppas Sandhya Choubey avslöja hemligheterna hos dessa partiklar och även deras relation till mörk materia.  

Sandhya Choubey arbetar inom området teoretisk partikelfysik och specialiserar sig på fysiken som beskriver neutriner och mörk materia. Hon har särskilt ägnat sig åt att förstå neutrinernas svängningar – deras oscillation – med ett fokus på mörk materia. 

I försöken att förstå neutrinooscillation och mörk materia byggs teoretiska modeller som relaterar mörk materia, neutrinernas massa och universums expansion till varandra. Modellerna ska även förklara varför det finns mer materia än anti-materia i universum.

Sandhya Choubey deltar i forskningen vid det indiska forskningsobservatoriet Neutrino Observatory som är ett storskaligt försök att upptäcka neutriner i atmosfären. Hon är även knuten till neutrinoobservatoriet Hyper-Kamiokande i Japan, vilket gör KTH till en del av de experiment som förhoppningsvis ska bidra till att avslöja några av universums mest spännande hemligheter. 

Anatoly Belonoshko
Ann Legeby
Aristides Gionis
David Rydh
Fredrik Viklund
James Gross
Jochen Schwenk
Jonathan Metzger
My Hedhammar
Mårten Ahlquist
Nina Wormbs
Peter Hedström
Sandhya Choubey
Shervin Bagheri
Tomas Karlsson