Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

James Gross

Professor i maskin-till-maskin kommunikation

Trådlösa nätverk är i dag en del av vår vardag. Vi använder dem dagligen för att surfa på nätet men även för att styra och övervaka vägfordon. Snart kommer de även att garantera säkerheten hos självkörande bilar.

James Gross har under sin karriär arbetat med allt från att optimera trådlösa nätverk, särskilt nya generationers mobilnät och självlärande system, till att utveckla nya teoretiska som experimentella verktyg för att utvärdera och utveckla området. Det senaste decenniet har han intresserat sig allt mer för utvecklingen av området maskin-till-maskin-kommunikation (M2M). 

Utvecklingen inom M2M-kommunikation går i två olika riktningar. Dels mot att ta fram nya sensorer som kan kommunicera oerhört energisnålt och utan mänsklig inblandning eller styrning. Dels mot att utveckla trådlösa system där enheterna kan svara varandra extremt snabbt och tillförlitligt – i princip helt utan fördröjning. 

James Gross har ägnat de senaste tio åren till den senare inriktningen där en snabb, säker och pålitlig kommunikationen är helt avgörande för många nya applikationer. Han arbetar både teoretiskt och genom experiment med målet att lägga grunden för framtidens trådlösa system och nya applikationer.

Anatoly Belonoshko
Ann Legeby
Aristides Gionis
David Rydh
Fredrik Viklund
James Gross
Jochen Schwenk
Jonathan Metzger
My Hedhammar
Mårten Ahlquist
Nina Wormbs
Peter Hedström
Sandhya Choubey
Shervin Bagheri
Tomas Karlsson