Till innehåll på sidan

”En kickstart för karriären”

– Datateknikstudenten Emilia Rieschel var vd för en månad

Porträtt på Emilia Rieschel.
Emilia Rieschel var vd för en månad på Adecco i somras. (Foto: Teodor Tapper)
Publicerad 2022-08-16

Sina första åtta år bodde hon i Nederländerna, innan familjen flyttade till Linköping. När det var dags för högskolestudier var det Stockholm och civilingenjörsprogrammet i datateknik på KTH som gällde. I juni i år fick Emilia Rieschel chansen att vara vd för en månad på bemanningsföretaget Adecco.

– För mig har det här verkligen varit en kickstart för karriären. Den erfarenhet jag har fått den här månaden är någonting du normalt får under fem års tid, säger hon.

Förutom att skugga Adeccos svenska vd Malin Persson har hon även fått hålla i en del möten själv – ett för svenska bolagets ledningsgrupp och ett för företagets samtliga anställda i Sverige.

– Jag har inte bara varit en skugga, utan har verkligen blivit inkluderad och fått lägga fram mina synpunkter och även ifrågasätta saker. Ibland när de skulle ta ett beslut frågade de mig ”Vad tycker du att vi ska göra här, Emilia?”.

En presentation som stack ut

Hon fick uppdraget efter en omfattande uttagningsprocess under våren i konkurrens med cirka 1000 andra sökande. De flesta var business- eller ekonomistudenter, därför valde hon att trycka på vad hon som datateknikstudent kunde bidra med.

När det till slut återstod endast tio kandidater fick de komma till Stockholm för en heldags ”assessment day” där en jury, inklusive vd:n, bedömde olika uppgifter och presentationer de sökande gjorde. En uppgift var en presentation om ”employer branding” som de hade fått förbereda.

– När jag fick uppgiften två veckor innan tänkte jag att jag är datateknikstudent och kan inget om employer branding. Och power point är inte min starka sida. Så jag valde att göra min presentation ur en tech-students perspektiv. Jag skippade power point också och körde presentationen rakt upp och ner för att visa vem jag är, säger Emilia Rieschel och fortsätter:

– Det gick verkligen hem. Jag får fortfarande kommentarer från jurymedlemmar att det var mycket det som gjorde att jag stack ut.

Vill gärna bli chef

I höst börjar Emilia Rieschel årskurs fyra på civilingenjörsprogrammet i datateknik. I framtiden vill hon gärna jobba i någon ledande position, men först vill hon jobba som utvecklare några år. Hon tror att det är viktiga erfarenheter att ha med sig som ledare och chef, inte minst med tanke på den ökande digitaliseringen i samhället.

– Jag tror att det är något som saknas idag. De som fattar besluten har inte alltid förståelsen för och erfarenheten av vad man kan göra med hjälp av tekniken och vad man inte bör göra. Det leder lätt till bristfälliga beslut.

Hon har alltid haft lätt för matematik och gick naturvetenskapligt program på gymnasiet i Linköping. Men teoretisk utbildning var aldrig aktuellt. Det som snarare lockade var att jobba med problemlösning, exempelvis programmering, något hon fick upp ögonen för på gymnasiet.

Så när det var dags att söka till högskolan var civilingenjörsutbildning inom datateknik ett självklart val. När det gällde vilket universitet hon skulle välja stod valet mellan Lund och Stockholm. Att Stockholm är en stad som erbjuder enorma möjligheter för en ingenjör visste hon. Men hon kände sig ändå lite osäker på studentlivet i Stockholm och åkte dit och var med på öppet hus på KTH. Där träffade hon en student som sa ”Det finns mycket studentliv här.”

– Då kände jag att det var rätt, helt enkelt.

Kan bli global vd för en månad

VD för en månad genomförs i 36 av de länder företaget finns i och nu finns chans för samtliga som deltagit i programmet att få skugga koncernchefen under en månad i höst – och Emilia Rieschel är med i uttagningsprocessen. Under en bootcamp-vecka i Zürich i Schweiz i slutet av augusti avgörs vem som får uppdraget.

– Konkurrensen är jättehård. Men det som gör mig unik i sammanhanget är den bakgrund jag har, teknik och KTH. Digitalisering är också något som är jätteaktuellt för Adecco i det globala sammanhanget. Så det är definitivt något jag kan trycka på.

Text: Håkan Soold

Fakta: VD för en månad

Konceptet VD för en månad ger unga talanger chansen att sommarjobba som vd på Adecco Group. Det hela startade i Sverige och Norge 2010, men spred sig snabbt till flera länder världen över där företaget finns. I år är det 36 studenter som får vara vd för en månad i något av länderna. Förutom möjligheten att få prova på att vara chef och skugga företagets vd får den student som får uppdraget en månadslön på 100 000 kronor.

Personligt: Emilia Rieschel

Ålder: 22 år

Bor: I Stockholm.

Familj: mamma, pappa och syster.

Uppväxt: Först i den lilla byn Noordwijkerhout i Nederländerna, hennes pappa jobbade på ESA. Sedan i Linköping.

Studier: Börjar i höst på årskurs 4 påcivilingenjörsprogrammet i datateknik på KTH.

Drivkrafter: ”Det är nog att jag känner att jag gör en skillnad; att det jag bidrar med verkligen gör någonting. Givetvis inom tech och digitalisering. Men också det här med ”female empowerment”, att få tjejer och kvinnor att våga ta för sig med. Det jobbar jag med som ordförande i Malvina (ett nätverk för kvinnliga och ickebinära studenter på KTH).”

Framtidsplaner: Efter examen jobba som utvecklare några år. Men framtida drömjobbet är teknisk chef.

Tips till ungdomar som ska söka utbildning: ”Titta vad som finns utanför skolan. Vad tycker du är kul? Se vad det finns för utmaningar inom det. Jag var med på sommarforskarskolor och genom Tekniksprånget fick jag vara på Volvos utvecklingsavdelning en sommar i gymnasiet. Välj det du är bra på och det du tycker är kul. Och var inte rädd att byta om det inte känns rätt.”

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-08-16