Till innehåll på sidan

KTH bland världens femtio bästa inom hållbar utveckling

 Husfasader med borggård på KTH:s campus.
KTH rankas som världens 41:a bästa lärosäte när det gäller impact med koppling till de globala hållbarhetsmålen. (Foto: KTH)
Publicerad 2021-04-21

KTH rankas på plats 41 i världen i en mätning som baseras på de globala hållbarhetsmålen. I rankingen, Times Higher Education Impact Rankings 2021, deltar totalt 1001 universitet.

Porträtt på Stefan Östlund.
Stefan Östlund, vicerektor för globala relationer.

Rankingplaceringen är en markant förbättring jämfört med förra årets plats 77, ett avancemang som kan förklaras av flera faktorer, enligt Stefan Östlund, vicerektor för globala relationer på KTH.

– Till stor del beror det på KTH:s inriktning på hållbar utveckling och hållbar teknik. Vi är starka och framstående inom många relevanta områden, säger han.

THE Impact Rankings  bedömer universitetens samhällspåverkan genom att mäta hur de lever upp till FN:s globala hållbarhetsmål. Rankinglistan publiceras i år för tredje gången. KTH rankas högst av svenska lärosäten och på sjunde plats bland universitet inom EU.

– Vi är verkligen glada över placeringen. Den speglar KTH:s medvetenhet i frågor kring hållbar utveckling, liksom en stark forskning och ett omfattande samarbete med både industri och offentliga organisationer, säger han.

Enligt Stefan Östlund kan avancemanget på rankingen till viss del förklaras av nyheter i hur bedömningen går till. Men den högre placeringen är också ett resultat av att KTH har ett mer fokuserat sätt att arbeta med rankningar, betonar han.

Inom flera hållbarhetsmål rankas KTH bland världens 20 främsta: Genomförande och globalt partnerskap (plats 7) Bekämpa klimatförändringarna (plats 7) och Hållbara städer och samhällen (plats 20).

Nästa år i april kommer KTH att vara värd för konferensen Times Higher Education Impact Summit , tidigare planerad att äga rum förra våren. Stefan Östlund ser fram emot ett internationellt event på plats i Stockholm.

– Det känns mycket positivt, inte bara för KTH som värd utan för att deltagare än en gång ska kunna medverka i den här typen av evenemang. Att vara i Sverige vid den här tiden på året, att träffa intressanta människor i en trevlig miljö, med en middag i Stadshuset – det blir fantastiskt.

Text: David Callahan

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-04-21