Till innehåll på sidan

KTH-forskare bakom kulisserna i SVT:s framtidsprogram

TV-personligheterna Lotta Lundgren och Erik Haag som står och sitter på ett fält fullt av blommor. Kamerans fokus är på Lotta.
Lotta Lundgren och Erik Haag, duon bakom Historieätarna på SVT, leder det nya tv-programmet om en hållbar framtid.

NYHET

Publicerad 2020-01-15

Hallå där Åsa Svenfelt, forskare på KTH, som varit vetenskaplig rådgivare i produktionen av SVT:s nya tv-program "Rapport från 2050" som har premiär idag.

Berätta, vad handlar tv-programmet om?!
 
– Det handlar om hur det kan vara att leva i Sverige år 2050 om klimatmålen har uppnåtts. Lotta Lundgren och Erik Haag, duon bakom tv-programmet Historieätarna på SVT är programledare och manusförfattare. Producenter är Karin af Klintberg och Carl Tofft.
 
Varför har du varit med bakom kulisserna?
 
– Jag blev indragen i arbetet med tv-programmet av Christoffer Rönnbäck, redaktör på Af Nexico som producerar programmet för SVT. Jag tror han hade hittat mig genom projektet Bortom BNP-tillväxt och sett kortfilmer som vi gjort inom det projektet. Efter att jag föreläst för teamet om hållbar utveckling och framtiden blev jag tillfrågad om jag ville vara med i arbetet med programmet.

Porträttfoto av KTH-forskaren Åsa Svenfelt.
Åsa Svenfelt, programchef för Mistra Sustainable Consumption och forskare på KTH.

Vad har du gjort då?
 
– Min roll har varit att delta i diskussionen om vilka ämnen som ska tas upp i programmen, att föreläsa om olika ämnen och hur det skulle kunna utveckla sig i framtiden. Jag har också varit med och diskuterat, haft synpunkter på manus, tipsat om experter att intervjua och bistått med tips om studier. Dessutom jag har korrläst manus, tittat på programmen och givit synpunkter vad gäller det vetenskapliga. Det har varit superroligt och lärorikt!
 
Är den här typen av tv-program, infotainment, ett bra sätt att få människor att ta till sig ett ämne?
 
– Ja, det här programmet är ett sätt att kommunicera forskning egentligen, och i ett format som vi aldrig hade kunnat göra själva. Det känns oerhört värdefullt. Och jag tror att om vi börjar berätta en annan historia om framtiden, bortom svårigheter vi ser idag och föreställer oss framtiden då vi har uppnått klimatmålen - då kan det gå att hitta nya vägar och möjligheter. Så jobbar vi ofta i vår forskning. Och att då se de här väldigt svåra frågorna bli visualiserade av dessa proffs på att nå ut till och engagera människor, det tror jag kan ge inspiration och skapa diskussion. Och att även få skratta åt svårigheter vi står inför är en bonus.
 
Vad tror du själv? Kommer vi att uppnå klimatmålen till 2050?

– I så fall behövs stora förändringar i samhället, och det kan ibland kännas orealistiskt. Men samtidigt, ingen vet vad som kommer hända i framtiden. Vad som helst kan hända och det kan gå fort ibland. Så det ser jag som en möjlighet, att framtiden är möjlig att påverka. Så jag säger ja, förutsatt att åtgärder och styrmedel som behövs kommer på plats snarast. Och även om vi inte skulle lyckas uppnå de mest ambitiösa målen, så kan vi undvika de värsta scenarierna.

Då de två första programmen redan kan ses via SVT Play  kan det konstateras att inte bara Åsa Svenfelt deltar i "Rapport från 2050". Jonas Anund Vogel (KTH Live-In Lab) samt KTH-forskarna Jonas Åkerman, Pernilla Hagbert, Anna pernestål och Karin Bradley medverkar i de första avsnitten.

Text: Peter Ardell

För mer information, kontakta Åsa Svenfelt (programchef för Mistra Sustainable Consumption ) på 08 - 790 88 18 eller asa.svenfelt@abe.kth.se.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2020-01-15