Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-studenternas nya maskin dödar vägglöss

En kvinna och en man där mannen håller upp en cylinderformad apparat
Maja och Simon med den cylinderformade lössdödarmaskinen. Foto: David Callahan.
Publicerad 2023-11-01

I kategorin skadedjur som lever nära människan är det få arter som är lika svåra att utrota som vägglöss. Bakom ett nytt uppstartsföretag står två KTH-studenter, och deras mål är just att döda så många löss som möjligt med sina nya apparat.

Processen att ta kål på vägglöss med bekämpningsmedel är beroende av att någon människa sover i det angripna rummet. Detta för att locka ut lössen från sina gömställen till kvällens blodfest. Att vara levande bete är en stor uppoffring för de allra flesta. Processen kan ta veckor och utgör en utmaning för hotell och pensionat världen över.

KTH-studenterna Maja Åstrand och Simon Lilja har designat en maskin som befriar människor från den obehagliga arbetsuppgiften.

Vägglöss gillar koldioxid

Vägglöss attraheras av koldioxid (CO2), som finns i människors utandningsluft när de sover. Studentduons prototyp lockar ut lössen genom att avge en CO2-signal som sträcker sig långt från lössdödarmaskinen. Maja Åstrand och Simon Lilja har parallellt med maskinen också utvecklat ett kamerasystem som inuti maskinen observerar vägglössens beteende och göra det möjligt för apparaten att optimera sin signal baserat på detta.

Med ett patent sökt har de två bildat ett företag, SimulAir, och döpt sin produkt till Ifigenia, efter en prinsessa från den grekiska mytologin som offrades till gudinnan Artemis under det trojanska kriget.

Elektroniska vägglössmonitorer finns redan i överflöd, men dessa är tänkta att enbart upptäcka förekomsten av vägglöss. 

– Vår teknik fokuserar på vad som ska göras efter det att vägglöss hittats. Så vitt vi vet finns det inga andra tekniker som både kan attrahera och fånga in vägglöss, säger Maja Åstrand.

Mer attraktiv än människan

Hon berättar att idén till produkten kommer från ett vägglössangrepp hon själv upplevde för fyra år sedan i sin egen lägenhet. 

– Det var traumatiskt för mig. Jag var tvungen att sova som bete i åtta veckor, och det är det problemet vi har försökt komma åt genom att replikera den taktiken men med en maskin.

Nästa steg är att ta med prototypen för tester i Storbritannien där ett labb är inrättat för att simulera ett möblerat vardagsrum som är infekterat med verkliga vägglöss.

Enligt Simon Lilja är duon optimistisk och hoppas att lössen finner maskinen tillräckligt lockande för att förhindra dem från att ge sig in i angränsande rum under behandlingen.

– Vårt slutmål är att förbättra maskinens attraktivitet till en nivå där den till och med överträffar människan, säger Simon Lilja.

Han tillägger att tekniken kan förkorta behandlingstiderna. Detta är en av de viktigaste sakerna som de båda studenterna försöker utvärdera under sina fälttester.

– Baserat på kunskapen om vägglöss ätbeteende och sekundära vågor av löss orsakade av nymfer och ägg hoppas vi kunna minska behandlingstiden avsevärt, säger Simon Lilja.

Text: David Callahan

För mer information, kontakta Maja Åstrand på jastran@kth.se eller Simon Lilja på simlil@kth.se.

Startat med stöd från KTH Innovation

Simon och Maja får stöd av KTH Innovation  för att utveckla sin startup. De får affärsutvecklingscoaching, tillgång till finansiering, hjälp med patentansökningar och avtal, och är ett av teamen i Batch 17 av KTH Innovation förinkubatorprogram. KTH Innovations förinkubatorprogram är ett tolvmånaders program för lovande startup-projekt från KTH. KTH Innovation välkomnar nya team till programmet två gånger per år.